Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Създадоха руска „Уикипедия” – „Руниверсалис”

Тя ще защитава руските „традиционни ценности”

Страница на Руниверсалис - Създадоха руска „Уикипедия” – „Руниверсалис”

Страница на Руниверсалис

Бивши редактори от „Уикипедия“ пуснаха в Русия местен аналог на онлайн енциклопедията, наречен „Руниверсалис“, съобщи депутатът от руската Дума Антон Горелкин в своя Телеграм канал. Няколко часа след официалното му обявяване сайтът се срина, уточнява „Новая газета“.

Енциклопедията е разположена на руски сървъри и декларира „уважително отношение към изискванията на законодателството на Руската федерация и традиционните ценности“. Според Горелкин, това означава, че „всеки опит на статиите да бъде придаден ляволиберален и западноцентричен уклон ще бъде пресечен“.

В момента авторите на „Руниверсалис“ пренасят съдържанието на рускоезичната „Уикипедия“ на новия сайт, като същевременно го пречистват от „пропаганда и вредни твърдения“. Според сайта „Медуза“ в новата съвсем руска онлайн енциклопедия няма нито една статия за войната в Украйна и думата „война“ в този контекст не се среща изобщо.

Екипът е обявил за създаването на „Руниверсалис“ още на 18 август, но сайтът се е появил в интернет пространството едва на 23 август. Манифестът, с който е декларирано съществуването му, гласи:

„Руниверсалис“ е създадена от хора от руската „Уикипедия“ въз основа на материали и разработки, върху които „Руни“ се опира в голямата си част, тъй като „Руниверсалис“ смята, че съдържателната част на руската „Уикипедия“ трябва да бъде достояние на целия Рунет, а не е собственост на частния американски фонд „Уикимедия“. Редактирането на страниците на енциклопедията „Руниверсалис“, чиито сървъри са разположени в Русия, се осъществява в съответствие с изискванията на законодателството на Руската федерация и с уважение към традиционните ценности, от които позиции се изгражда съдържанието и структурата на статиите, засягащи нетрадиционни, иновационни и маргинални течения в живота на човешкото общество“.

През юли „Роскомнадзор“ обяви за въвеждане на принудителни мерки относно „Уикимедия“, която притежава „Уикипедия“. Според изискванията на държавната структура, търсачките трябва да подчертават, че „Уикипедия“ нарушава руското законодателство, защото е отказала да отстрани редица материали, наречени от Русия „фейкове“, свързани с войната в Украйна, сред тях и статия, посветена на „рашизма“.

Предстои да се появи и втора руска версия на онлайн енциклопедия, която се подготвя от обществото „Знание“. С нейната разработка се занимават не доброволци, а „много авторитетни хора“, заяви на среща с президента Владимир Путин директорът на „Знание“ Максим Древал.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg