Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Създадоха живи дрехи, подобни на стомашно-чревен тракт (снимки)

Пълни са с фотосинтезиращи бактерии, които произвеждат захар от слънчевата светлина

Живите дрехи може да са пътят на човечеството към чужди планети. - Създадоха живи дрехи, подобни на стомашно-чревен тракт (снимки)

Живите дрехи може да са пътят на човечеството към чужди планети.

Първите в света дрехи, отпечатани на 3D принтер и изпълнени с живи фотосинтезиращи бактерии, са вече факт – изобретени от професора и дизайнер от Масачузетския технологичен институт Нери Оксмън. Творбата ѝ, показана по време на лекция в „Тед“ във Ванкувър, се нарича „Муштари“ (от арабски – името на планетата Юпитер) и представлява 58-метрова мрежа от тръби, усукани по подобие на стомашно-чревния тракт. Те светят и произвеждат захар или биогорива от слънчевата светлина. Според създателя си, „Муштари“ е бъдещето на дрехите, в които симбиозата между хора и организми ще ни открие нови измерения на пространството.

Аксесоарът е създаден с 3D принтера „Стратасис Обджет 500“, който позволява отпечатването на различни по прозрачност канали с диаметър от 1 до 25 милиметра, които са предназначени за фотосинтезирането на синьо-зелени водорасли.

Футуристичните одежди на Оксмън всъщност съдържат елементи, които биха могли да поддържат човешкия живот на планети без атмосфера, подобни на Земята. Първоначално „Муштари“ е замислен като част от система за създаване на хранителни вещества с цел премахване на отпадъците. В действителност в полупрозрачните канали се движат цианобактерии, които превръщат слънчевата светлина в захари – а от тях може да се храни собственикът на костюма.

„За първи път технологията на триизмерен печат се използва за производството на преносими фотосинтезиращи материали с кух вътрешен канал, предназначени за настаняване на микроорганизми“, обяснява професор Оксмън.

„В бъдеще тези костюми могат да сканират човешкото тяло за поправяне на повредена тъкан и за подпомагането му“, казва създателят им.

Учените смятат, че дрехи, които съдържат живи организми, могат да бъдат идеални за суровите условия на дългосрочни космически пътувания до планети с враждебна среда. Всеки от костюмите ще може да подходи адаптивно в трудните условия на чужд свят и да набави елементи за поддържане на живота като кислород за дишане, частици от биомаса за храна, енергия и калций за поддържане на основните функции на организма.

2

3

4

5

6

7

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg