Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Създател на „Яндекс” към бившите си колеги: Спрете да лъжете

Руската търсачка крие, че има война

Руската търсачка „Яндекс“ на 2 март  - Създател на „Яндекс” към бившите си колеги: Спрете да лъжете

Руската търсачка „Яндекс“ на 2 март

„Яндекс“ е ключов елемент в скриването на информацията за войната“. Това написа във Фейсбук Лев Гершензон, един от създателите на руския аналог на „Гугъл“ – търсачката „Яндекс“. Гершензон, който напусна портала преди няколко години, разкрива начините, по които работи руската пропаганда.

Ето целия текст, публикуван от него на 1 март:

„Днес е шестият ден от войната на Русия с Украйна, в който с ракети и залпови системи се обстрелват жилищните квартали на Харков, общежития, родилни домове. 11 загинали, десетки ранени. Днес е шестият ден, в който на главната страница на „Яндекс“ най-малко 30 милиона руски потребители виждат, че няма никаква война, няма хиляди загинали руски войници, няма десетки загинали под руска бомбардировка мирни жители, няма десетки пленени, няма огромни разрушения в различни украински градове.

Това, че значителна част от населението на Русия може да мисли, че няма война, е основа и движеща сила на тази война. „Яндекс“ днес е ключов елемент в скриването на информация за войната. Всеки ден и час с такива „новини“ – това са човешки животи. И вие, мои бивши колеги, също отговаряте за това.

Няма такива руски закони, които да не позволяват да се избере за заглавие материал от „Новая газета“. Няма криминално престъпление в това на главната страница на „Яндекс“ да се появят заглавия от рускоезични медии, които нямат лиценз в Русия. Няма никаква криминална отговорност за това, че сървърите са се „счупили“ или са „паднали под хакерска атака“. Всички възможни последствия за вас са несравними с тази вреда, която „Яндекс“ нанася всеки ден от началото на войната.

Още не е късно да спрете да бъдете съучастници на ужасното престъпление. Ако нищо не може да направите, напуснете. Помнете, отговаряте не само пред хиляди ваши колеги, но и пред десетки милиони ваши потребители. И пред милиони ваши не-потребители в Украйна също“.

Вижте още: РУСИЯ ВЪВЕДЕ ЦЕНЗУРА ЗА МЕДИИ, КОИТО НЕ ИЗПОЛЗВАТ ОФИЦИАЛНИ ИЗТОЧНИЦИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах