Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Създателят на „Гугенхайм“: Днешната архитектура е пълен боклук

Франк Гери показа среден пръст на журналистите

Великият Франк Гери показа среден пръст на журналистите. По-късно се извини за поведението си. - Създателят на „Гугенхайм“: Днешната архитектура е пълен боклук

Великият Франк Гери показа среден пръст на журналистите. По-късно се извини за поведението си.

Световноизвестният Франк Гери, проектирал музея „Гугенхайм“ в Билбао, определи 98% от съвременната архитектура като „чист боклук“ и „поздрави“ журналисти със среден пръст на пресконференция в четвъртък в Овиедо, Испания. Канадският архитект пристигна там за наградите „Принцът на Астурия“, които крал Фелипе трябваше да представи в петък. 

Събитието започна зле, след като на пресконференцията журналист попита Гери дали неговата архитектура е просто зрелище. Отговорът на госта беше среден пръст.

Последва мълчание, което бе прекъснато от друг репортер, за да попита дали „емблематични сгради“ като неговите ще продължат да бъдат характерна особеност на съвременните градове.

„Позволете ми да ви кажа едно нещо, – отговори Франк Гери. – В този свят, в който живеем днес, 98% от всичко, което е изградено и проектирано, е чист боклук. Няма усещане за дизайн, никакво уважение към човека или каквото и да е. Проклети сгради, това е всичко.“

„В същото време неколцина души се опитваме да направим нещо специално, – продължи гостът. – Много малко сме, но Господи, оставете ни на мира! Ние сме посветени на своята работа. Аз общувам с клиенти, които уважават изкуството на архитектурата. Затова, моля, не задавайте глупави въпроси като този преди малко!“

Гери, който е на 85, заяви още, че „Билбао показа какво е добрата архитектура“. Гугенхайм превърна един индустриален град в туристическа дестинация и културен център.

По-късно канадецът се извини за поведението си, обяснявайки, че самолетът му е закъснял и е пристигнал минути преди пресконференцията. „Журналистите ме хванаха в лош момент“, оправда се той.

Музеят "Гегенхайм" е едно от великите творения на Франк Гери.

Музеят „Гугенхайм“ е едно от великите творения на Франк Гери.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90