Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Създаване на злато пред Театър „София“

Тайните на алхимията описаха двама млади учени на Софийския фестивал на науката

Как да превърнем всеки метал в злато са търсели алхимиците през вековете... и са поставили основите на съвременната химия. - Създаване на злато пред Театър „София“

Как да превърнем всеки метал в злато са търсели алхимиците през вековете... и са поставили основите на съвременната химия.

Кой би могъл да предположи, че стълбите пред централния вход на Театър „София“ ще се превърнат в алхимична лаборатория? Това се случи в ранния следобед в събота, в рамките на Софийския фестивал на науката. Тогава след презентацията си младият учен Наско Стаменов и очарователната му асистентка Аурелия (или Златина Димитрова, по паспорт) поканиха гостите от голямата зала да излязат пред сградата и да видят как се превръща медта в злато.

Смесването на натриева основа с цинк, нагряването и превъплъщаването на медна монета първо в сребро, а после и в злато (добре де, поне изглежда досущ като злато, макар и да не е истинско!) силно привлече вниманието на дечицата, стекли се да видят зрелището. Десетина малчугани, насядали по стълбите, в захлас наблюдаваха трансформацията (както и една кратка проява на огнедишане от страна на Аурелия), а един от тях дори зададе на Стаменов няколко въпроса за химията – и то съвсем не детински.

По време на около 40-минутната си презентация преди това Стаменов и Димитрова разказаха цялата история на алхимията – от зараждането ѝ в древен Египет и първия открит парфюм в Месопотамия, през Платон, Емпедокъл и бащата на фармацията Парацелз, то до Роджър Бейкън и приноса му за научния метод, който се използва и до днес.

Какво е Aqua regia, защо древните са опитвали да създадат хомункулус в яйце, какво значи „Червеният дракон изяде белия орел“ в алхимичните книги? И създали ли са наистина семейство Фламел философския камък? Все пак телата им никога не са били открити. Явно са живи и до днес… или пък просто добри приятели са откраднали труповете, за да помогнат на легендата около загадъчната двойка.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Повечето от нас свързват алхимията с белобради старци, които бъркат зловещи отвари, разгръщат дебели пожълтели книги и търсят пътя към вечната младост чрез философския камък и начин да превръщат всеки метал в злато. Но истината, убедиха младите учени, е, че покрай тези дирения предшествениците на днешните химици са поставили основата на тази наука и са направили открития, валидни и до днес. Като Робърт Бойл например, който редом до опитите си да създава злато, описва формулата за обема и налягането на газовете.

„Науката е чудо – завърши събитието Стаменов. – Чудете се и вие.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах