Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Сбъднатата мечта на Кристо в Париж, най-живия град на света

БНТ излъчва документален филм за опаковането на Триумфалната арка

„Тука може би има най-хубавата светлина на света, всякога - и в облачно, и в слънчево време“, пише Кристо за Париж в първото си писмо от града. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Сбъднатата мечта на Кристо в Париж, най-живия град на света

„Тука може би има най-хубавата светлина на света, всякога - и в облачно, и в слънчево време“, пише Кристо за Париж в първото си писмо от града. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В седмицата, в която и последните следи от опаковането ще бъдат премахнати от Триумфалната арка, БНТ ще излъчи документален филм за осъществяването на проекта-мечта на Кристо и Жан-Клод в парижката столица. „Арката. Мечти за напреднали“ ще бъде излъчен на 12 ноември от 21 ч. в поредицата за актуална документалистика „В кадър” по БНТ 1.

Филмът на журналистката Евгения Атанасова, дългогодишен изследовател на творчеството на Кристо, проследява процеса по реализацията на „Опакованата Триумфална арка“, посмъртно осъществения проект на Кристо и Жан-Клод, който се състоя преди броени седмици – между 18 септември и 3 октомври. По-рано през седмицата излезе и официалната статистика за посещаемостта на инсталацията и стана ясно, че около 6 млн. души са видели Арката на живо в тези 16 дни. Тази седмица са приключили и последните дейности по „разопаковането“ на френския монумент.

„Арката. Мечти за напреднали“ разказва как става възможно да се случи всичко това, защото произведенията на Кристо имат не само грандиозен мащаб, но включват и редица неподозирани измерения, логистика, социални фактори, политически преговори.

Известно е, че още като млад художник Кристо мечтае да направи парижкия национален монумент част от свое произведение. Проектът е с 60-годишна давност: той гледа Арката от прозореца на първата си парижка квартира, таванска стаичка без течаща вода. Тогава се раждат и първите колажи и рисунки за опаковането още в началото на 1960-те. А когато през 2017 г. президентът Макрон лично разрешил Триумфалната арка да бъде опакована, Кристо за малко да не повярва, че тази луда мечта ще се сбъдне.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Във филма е показано първото писмо на художника от Париж, където той пише:

Иска ми се да крещя и да викам! Париж, това е най-живият град на света и цялата красота и хубост се е събрала тука. Тичам, гледам безбройните изложби, галерии и музеи…Тука може би има най-хубавата светлина на света, всякога – и в облачно,  и в слънчево време. Затова тук се е родил и импресионизмът“.

Не е пропусната ролята и на другия главен герой в инсталациите на Кристо от последните години – неговият племенник Владимир Явашев. Активен участник в организирането на „Плаващите кейове“ и „Мастаба“ в Лондон, Явашев е организаторът на проекта за опаковането на Арката след смъртта на чичо си през 2020 г.

„Аз просто му обещах”, казва племенникът на Кристо пред камерата на режисьорката.

Това е седмият филм на Атанасова, посветен на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Работното му заглавие било „Писмо от Кристо“, споделя тя, защото неговите инсталации с опаковане ѝ напомнят пакет или писмо, носещи разказ от друго време. Режисурата и монтажа на филма са на Владимир Цветанов, оператор е Любен Бързаков.

Журналистката започва да следи творчеството на Кристо и Жан-Клод от 2005 година, когато отразява за БНТ проекта „Портите” в Сентрал парк, Ню Йорк. От тогава тя не пропуска големи събития, свързани с авторите. Срещала се е и разговаряла неколкократно с Кристо. Журналистката работи в екипа на проекта „Плаващите кейове” на езерото Изео. Авторка е на книгата – „Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове”. Филмът ѝ „Мост към Кристо” е отличен с наградата на София за документалистика.

Вижте още: ИТАЛИЯ В ПИСМАТА НА КРИСТО: ПОБЪРКВАНЕ ЗА ДУШАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах