Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

СБХ към БНТ: Имаше ли въобще конкурс за новото лого?

Председателят на Съюза на художниците Любен Генов с писмо до директора на обществената медия Константин Каменаров

Новата визия на БНТ е създадена от дизайнера Николай Тонков-Бен. Снимка: Стопкадър - СБХ към БНТ: Имаше ли въобще конкурс за новото лого?

Новата визия на БНТ е създадена от дизайнера Николай Тонков-Бен. Снимка: Стопкадър

Защо логото на Българската национална телевизия трябваше да бъде сменяно? Този и други въпроси около конкурса за нов облик на БНТ задава председателят на Съюза на българските художници Любен Генов в писмо до генералния директор на обществената телевизия Константин Каменаров.

Преди дни медията излезе с нова визия, създадена от Николай Тонков-Бен. Дизайнът предизвика противоречиви мнения във Фейсбук, а в коментар за „Площад Славейков“ художникът Стоян Дечев, преподавател в Националната художествена академия, заявява, че „новият знак на БНТ, а от там и цялата графична идентичност, с нищо не превъзхождат досегашния знак на Стефан Кънчев“.

„Жалко, че БНТ не може да оцени богатството на телевизионна графика, което притежава, не разбира, че „модата е нещо „велико“ и не ни позволява да видим непреходното“, не приема, че в изкуството модата не бива да е на мода и се срамува от своето минало“, казва Дечев.

Вижте още: ЖАЛКО Е, ЧЕ БНТ СЕ СРАМУВА ОТ СВОЕТО МИНАЛО

В писмото си до Каменаров Любен Генов поставя въпроса имало ли е изобщо конкурс за нов облик на БНТ и ако да: какъв е съставът на журито и какви са критериите за неговия избор.

Представяме Ви пълния текст на писмото.

„Уважаеми господин Каменаров,

СБХ има дълга история на партньорство с БНТ за събития, свързани с визуалните изкуства. Надяваме се, че културата ще бъде активно представяна и занапред в каналите на БНТ и нашето сътрудничество ще продължи.

През месец септември в СБХ се получиха многобройни запитвания по повод новото лого на Националната телевизия.

В тях се задават въпроси, които могат да се обобщят така:

Защо логото на Националната телевизия трябваше да бъде подменено? Защо това стана в летния период, когато обявения от Вас конкурс мина незабелязан сред колегите? Имаше ли изобщо конкурс? Какъв е съставът на журито и какви бяха критериите за неговия избор? В СБХ не е получено писмо за излъчване на представители от трите секции в областта на дизайна, в които членуват повече от 300 колеги. Какъв е наградният фонд за логото? Имаше ли по време на конкурса отделяне на кратък списък с постъпили предложения, както обикновено се процедира в такива конкурси и защо те не бяха представени за обществено обсъждане?

От името на нашите членове се обръщаме към Вас с молба да получим отговори на тези въпроси. БНТ е най-уважаваната национална медия и публичното представяне на постъпилите предложения би внесло допълнителна яснота по засегнатите проблеми.

С уважение
Любен Генов
Председател на СБХ“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90