Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сблъсък между 3 завещания за наследството на Златю

Картините на най-търсения български живописец ще бъдат поделени между потомците му чрез съд

Според близките на Златю Бояджиев, най-много негови картини притежават колекционерите Боян Радев и Гриша Ганчев. - Сблъсък между 3 завещания за наследството на Златю

Според близките на Златю Бояджиев, най-много негови картини притежават колекционерите Боян Радев и Гриша Ганчев.

Сблъсък предстои между трима претенденти за наследството на Златю Бояджиев (1903-1976), което е най-голямото в историята на българското изкуство. Потомците на най-търсения и скъп живописец у нас са се оплели във възел, чието разплитане ще бъде предизвикателство за всеки юрист по света.

След смъртта на сина на живописеца – Георги Бояджиев-Бояджана, през август миналата година, картините на Златю се оказва, че не могат да бъдат разделени между тримата без съд. Спорът за платната е между двамата внуци на художника – Цена и Златин, и Албена – вдовицата на Бояджана.

Албена притежава завещание от съпруга си, който ѝ оставя и имотите си, и картините на Златю. Всичко е за нея, децата му не получават нищо. Цена и Златин Бояджиеви обаче казват, че имат по едно завещание лично от дядо си, в които той определя какво точно им оставя.

Пред „Площад Славейков“ Цена Бояджиева твърди, че дядо ѝ и баба ѝ са ѝ завещали всичко, което притежават.

„Има институции, които ще решат кое на кого е – казва внучката на Златю. – И все пак не знам чия „правда“ ще възтържествува, кой е по-силен, кой как ще бъде подкупен, за да спечели делото. Без подкупи и рушвети видяхте какво стана – минаха 22 години, докато Община Пловдив ни върне петте картини на дядо ми, които ни беше взела за изложба. А има и още една – „Молебен за дъжд“, която не ни върнаха. Не беше етично и чистоплътно да се постъпва по този начин, баща ми си отиде в битка за тези картини.“

Синът на Златю - Георги Бояджиев-Бояджана, почина през август миналата година.

Синът на Златю – Георги Бояджиев-Бояджана, почина през август миналата година.

На въпрос дали децата на Бояджана ще оспорят завещанието му, оставено на Албена, Цена Бояджиева отговори така:

„Ако нещата от нейна страна тръгнат в погрешна посока, ние двамата с брат ми ще тръгнем в правилната страна. Аз лично искам да се дистанцирам от тази жена. За мен тя е срам и петно за нашата фамилия, независимо че е живяла с баща ми. От момента, в който тя сключи брак с баща ми, нещата станаха лоши и груби. Не искам да осквернявам името на фамилията с неинтелигентен подход към духовни хора“.

Бояджана 10 години не разговаря с дъщеря си. Цена е убедена, че пръст в това има Албена:

„А докато нямаше брак, с баща ми имахме прекрасни отношения. Едва края на живота му, когато вече беше много болен, се видяхме случайно пред апартамента ми в София. Разхождах си кучето навън, той го видя и му се зарадва. Казах му: „Баща ми, здравей!“. Поканих го на гости вкъщи, Албена беше с него и се качи и тя, въпреки че не ѝ се искаше. След това му направихме ретроспективна изложба, за което се радвам, защото само месец и половина по-късно той почина“.

От всички потомци на знаменития художник чертите на лицуто му носи само внучката му Цена.

От всички потомци на знаменития художник чертите на лицето му носи само внучката му Цена.

Внучката на Златю разкри, че Албена никога не е виждала дядо ѝ, затова е възмутена, че иска да задържи всички картини на големия живописец.

„Не мога да приема отношението й към картините на дядо ми – споделя Цена. – Албена каза: „Дайте да хвърляме чоп, която картина на когото се падне“. На което отвърнах, че картините на Златю Бояджиев не могат да бъдат разигравани на чоп. Затова ви говоря, че в случая не става дума за интелигентност, а чувство към материалното, заслепеност за пари – колкото и грозно да звучи. Ще бъда непримирима докрай.“

Албена Бояджиева – съпругата на Бояджана твърди, че веднага след смъртта на съпруга ѝ децата му са я дали на прокурор заради картините.

„Спор с тях нямам, те имат спор с мен – заяви пред „Площад Славейков“ вдовицата. – Те не разговарят с мен. Не сме се чували от месеци по телефона. Просто ме дадоха на съд. При една нормална ситуация още в началото им казах, че съм склонна да разделим на три картините. Но сега, при тези обстоятелства – не знам. Каквото им е завещано, те са си го взели. Всички имоти на семейството са им дадени. Цена живее в наследствен апартамент, Златин – също. Къщата и ателието сме си ги купили ние с Георги, те не са наследство от Златю Бояджиев. Всичко, което е от него, е при тях. А картините са тук, защото мъжът ми му беше наследник. Не знам какви претенции имат и какво смятат да изкарат.“

Вдовицата на Бояджана все пак чака децата му да ѝ се обадят, за да се разберат помежду си без съд.

„Ако съдът разпореди картините да бъдат разделени по равно на три, аз ще го приема – казва Цена Бояджиева. – Баба ми казваше, че си приличаме с него много като типаж и като емоция. Когато майка ми и баща се разведоха, аз останах да живея при баба и дядо. При тях пораснах.“

Златю Бояджиев (1903-1976)

Златю Бояджиев (1903-1976)

Албена Бояджиева е по-млада от дъщерята на Бояджана. Тя няма потомци, за разлика от Цена и Златин. Цена има дъщеря, която е родена на датата на дядо си Златю 22 октомври.

„Тогава баща ми дойде в болницата и ми каза: „Цено, браво! Баща ми се прероди!“, разказва тя.

Златин има син и дъщеря. И тримата правнуци не се занимават с изобразително изкуство. Навремето Цена се готвела да кандидатства в Художествената академия. Но един ден в дома на баба ѝ и дядо ѝ дошли „хора от Партията“ и им предложили да пратят Цена да следва изобразително изкуство в Ленинград (днес Санкт Петербург). Срещу това поискали Златю да подари 80 картини на Партията. Цена категорично се противопоставила – казала, че предпочита да кандидатства в Академията в София. Но на изпита била скъсана.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах