Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сблъсък с войната и мира – от фронта до човека

Липсата на кислород - благоприятна атмосфера за българската литература в новия й клуб Благодатният четвъртък

Калин Терзийски заяви на откриването на клуба: „Залата е така пълна, че скоро ще започнем да припадаме от липса на кислород, което е много добре за българската литература“. Снимки: Румен Добрев - Сблъсък с войната и мира – от фронта до човека

Калин Терзийски заяви на откриването на клуба: „Залата е така пълна, че скоро ще започнем да припадаме от липса на кислород, което е много добре за българската литература“. Снимки: Румен Добрев

От любовта към войната и мира прескача литературният клуб Благодатният четвъртък в четвъртото си издание. За по-малко от два месеца инициативата събра солидно количество почитатели, а за всяко от събитията се стичат освен десетки читатели и знакови автори и общественици.

Още на дебютната среща се събраха буквално по трима писатели на квадратен метър, и писалка да хвърлиш нямаше къде да падне. „Залата е така пълна, че скоро ще започнем да припадаме от липса на кислород, което е много добре за българската литература“, каза на откриването Калин Терзийски.

Иво Милев (с микрофона) е организаторът на клуба.

Иво Милев (с микрофона) е сред инициаторите на събитията в клуб „Алкохол“.

Милен Русков пък призна, че никой няма ясна представа какво ще стане, но се надява от тази идея да излезе нещо хубаво. „В този клуб е залегнала идеята за заедност – тук сме хора, които пишат и които четат. Не можете да си представите колко е важно това и колко е липсвало през последните 25 години“, добави и поетът Едвин Сугарев.

И така, след този повече от успешен дебют, последваха и втора, и трета среща, където интересът не изглеждаше да намалява, а напротив. На последната от тях, под надслов „Любовта е странна птица“, музиканти, поети и читатели чепкаха сложните дебри на интимните отношения.

Оттам клубът скочи в следващата си „фронтова“ тема – „Война и мир“. „Ако знае защо и как се води войната, писателят свиква с нея. […] Да пишеш истината за войната е много опасно“, казва Ърнест Хемингуей. Участниците тази седмица – сред които са Милена Фучеджиева, Марин Бодаков, Тома Марков, не смятат да спират само до там, а да включат и човешката същност – разгърната от романа до семейните войни.

„Свободните хора не започват война – пише Стайнбек в „Луната залезе“ – но веднъж озовали се във война, те се борят, за да се защитят… Свободните хора винаги печелят войните“.

Откъде започва войната и кое е по-важно – независимостта или мирът, са сред въпросите, от които ще тръгнат участниците. „Нека се сблъскаме с войната и мира вътре в себе си и в литературата и да говорим за всички наши войни, включително и тези с книгите“, призовават те в поканата за събитието.

Недялко Йорданов, Едвин Сугарев и Здравка Евтимова

Недялко Йорданов, Едвин Сугарев и Здравка Евтимова

Четвъртото издание на клуб Благодатният четвъртък ще се проведе на 26 февруари (четвъртък) от 19 ч. в клуб „Алкохол“ на Столична библиотека.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90