POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сбогом на Игор Миторай, създателят на ранените гиганти

Една от последните изложби на Игор Миторай бе в Долината на Храмовете в Агридженто, Италия, през април и май 2011 г. Снимки: Красимир Иванов - Сбогом на Игор Миторай, създателят на ранените гиганти

Една от последните изложби на Игор Миторай бе в Долината на Храмовете в Агридженто, Италия, през април и май 2011 г. Снимки: Красимир Иванов

Светът на съвременното изкуство потъна в траур за смъртта на полския скулптор Игор Mиторай, който почина в болница в Париж на 70 години. Новината отекна на мига в Тоскана, където в Пиетрасанта, наричана още Малката Атина, творецът живя от 1983 г. насам. Миторай планираше да открие голяма ретроспективна изложба през 2015-а.

Той създаваше гигантски скулптури, съчетаваше античната традиция във формата с постмодерно съдържание. Изкуството му изтъкваше щетите, нанасяни на античните скулптури от времето, показваше техните откъснати крайници и глави.

Роден в Oдеран през 1944 г. от майка полякиня и баща французин, той оцелява при бомбардировките на Дрезден, когато е само на 1 година. След края на Втората световна война се завръщат в близост до Краков. По-късно учи в художествена гимназия, а през 1963 г. постъпва в Академията за изящни изкуства в Краков. През 1968 г. се мести в Париж. В началото на 70-те проявява силен интерес към древните култури на Южна Америка и живее една година в Мексико. През 1976 г. открива първата си самостоятелна изложба в галерия „La Hune“ в Париж и постига триумфален успех. От този момент той се посвещава изцяло на скулптурата.

Игор Миторай (1944-2014)

Игор Миторай (1944-2014)

Негови творби притежават много музеи и галерии, между които „Уфици“ и градините „Боболи“ във Флоренция, „Хаконе“ и скулптурния парк Абута в Япония; Фондация Мемо в Рим; Йоркширския скулптурен парк в Англия; „Хиршхорн“ във Вашингтон; Народния музей в Краков и Варшава и др.

art28

art24

art26

art21

art25

art27

art17

art13

art12

art14

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg