POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сбогом на културата в Палмира

Ислямска държава взриви и Триумфалната арка, построена от римляните преди 2000 години

Арката, издигната преди близо две хилядолетия, стоеше най-отпред на прочутите колонади, пресичащи Палмира. - Сбогом на културата в Палмира

Арката, издигната преди близо две хилядолетия, стоеше най-отпред на прочутите колонади, пресичащи Палмира.

Бойците на Ислямска държава взривиха още един монумент в древния град Палмира, съобщават официални и местни източници. Триумфалната арка е била унищожена, е заявил активист от Палмира пред „Асошиейтед прес“. Новината се потвърждава още от културното министерство на Сирия и от Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон, пише Би Би Си.

Арката е построена преди около две хиляди години от римляните. Тя бе едно от най-разпознаваемите места в града, наричан Невестата на пустинята. Монументът, издигнат преди близо две хилядолетия, стоеше най-отпред на прочутите колонади, пресичащи Палмира.

Тъжната за световното културно наследство новина бе потвърдена официално от Мамун Абдулкарим, ръководител на дирекцията по антиките към Министерството на културата на Сирия. Пред „Ройтерс“ той заяви, че ако Ислямска държава продължава да контролира Палмира, то „градът е обречен“.

Терористите превзеха града през май, като започнаха редовно да унищожават отделни части от него, защото античната архитектура била богохулна. Сринати бяха храмовете на Баал-Шамин и на Бел, които бяха сред най-добре запазените подобни светилища в целия свят.

Палмира е сред най-важните културни центрове на Античния свят. С изкуство и архитектура от I и II век, комбиниращи гръко-римски техники с местни традиции и персийски влияния, с над 1000 колони, римски акведукт и над 500 гробници, мястото привличаше по повече от 150 хиляди туристи годишно преди началото на гражданската война в Сирия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg