Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сбогом на Майкъл Чимино, Ловеца на елени в Холивуд

Носителят на два Оскара почина на 77 години

„Ловецът на елени“ на Майкъл Чимино, със своята прочута сцена на игра на руска рулетка между Робърт де Ниро и Кристофър Уокън, спечели пет Оскара, включително за най-добър филм.  - Сбогом на Майкъл Чимино, Ловеца на елени в Холивуд

„Ловецът на елени“ на Майкъл Чимино, със своята прочута сцена на игра на руска рулетка между Робърт де Ниро и Кристофър Уокън, спечели пет Оскара, включително за най-добър филм.

Режисьорът на „Ловецът на елени“, класическият филм от 1978-а за Виетнамската война, почина, съобщава Би Би Си, като се позовава на негов приятел и бивш адвокат. Носителят на два Оскара Майкъл Чимино е издъхнал в съня си в събота, в дома си в Лос Анджелис.

77-годишният Чимино, режисирал осем заглавия, ще бъде запомнен с кариера от възходи и падения. Докато „Ловецът на елени“ се смята за един от най-добрите филми в историята на Холивуд въобще, следващият му проект, „Портите на рая“ (1980), е по-скоро провал.

„Ловецът на елени“, със своята прочута сцена на игра на руска рулетка между Робърт де Ниро и Кристофър Уокън, спечели пет Оскара, включително за най-добър филм. Той разказва за група приятели от Пенсилвания и унищожителния ефект на Виетнамската война върху тях – едновременно върху тези, които са се сражавали, и тези, които са останали в малкото си родно градче.

https://youtu.be/qba9F57HcUQ

След успеха на „Ловецът на елени“ Чимино пише и режисира „Портите на рая“. Той се оказва финансова катастрофа – надхвърля четири пъти бюджета си, забавя се с една година и почти довежда до фалита на финансовото си студио „Юнайтед Артистс“. Все пак, наскоро заглавието с Кристофър Уокън и Крис Кристофърсън наскоро получи признание, като бе поставено сред 100-те най-велики американски филми.

В ранните си години Чимино се занимава с реклама. Прави дебюта си в киното с „Мълнията и Леката стъпка“ (1974), с Клинт Истууд и Джеф Бриджис. Снимал е още „Отчаяни часове“ (1990) с Мики Рурк и Антъни Хопкинс, както и гангстерският „Сицилианецът“ (1986), адаптиран по роман на създателя на Кръстника, Марио Пузо.

Според някои анализатори пазарният провал на „Портите на рая“ води до края на проектите в Холивуд, задвижвани от режисьори, в края на 70-те години, както и до налагането на далеч по-строг контрол върху филмовите бюджети.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg