Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сбогом на най-добрия готвач в занаята

Жоел Робюшон получава рекорден брой звезди „Мишлен“ - след като се опълчва на диктата им, правейки революция в ресторантьорството

„Да опишем Жоел Робюшон (на снимката) като готвач е все едно да наречем Пабло Пикасо художник, Лучиано Павароти - певец, Фредерик Шопен - пианист“, казва Патриша Уелс, готвач и автор на „Ателието на Жоел Робюшон“, книга за шеф-готвача и учениците му. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Сбогом на най-добрия готвач в занаята

„Да опишем Жоел Робюшон (на снимката) като готвач е все едно да наречем Пабло Пикасо художник, Лучиано Павароти - певец, Фредерик Шопен - пианист“, казва Патриша Уелс, готвач и автор на „Ателието на Жоел Робюшон“, книга за шеф-готвача и учениците му. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жоел Робюшон, разтърсил френската гурме кухня с нещо толкова обикновено като картофено пюре и навика си да предлага на гостите си поглед в кухнята, си отиде на 6 август. Шеф готвачът беше на 73 години.

Кончината му бе потвърдена от негов говорител, а френският вестник „Фигаро“ написа, че се споминал в Женева след дълга борба с рака, позовавайки се на роднините му.

Кариерата на Робюшон е пълна със суперлативи – Робюшон е рекордьор по звезди „Мишлен“, по време на кариерата си е спечелил общо 32. Наречен е „най-добрият в занаята“ през 1976 г. в родната Франция, коронован е като „готвач на века“ през 1990 г., пише „Тайм“.

Стилът му в кухнята е познат като иновативен и дори „игрив“, защото разтърсва из основи закостенялата френска кухня. Построил е империя от гурме ресторанти в света.

„Да опишем Жоел Робюшон като готвач е все едно да наречем Пабло Пикасо художник, Лучиано Павароти – певец, Фредерик Шопен – пианист – казва Патриша Уелс, готвач и автор на „Ателието на Жоел Робюшон“, книга за шеф-готвача и учениците му. – Жоел Робюшон без съмнение ще остане като артиста, който най-много е повлиял света на кухнята на XX в.“

Въпреки че си пада по простите съставки, той е познавач и на гурме кухнята – трюфелите и хайверът са сред любимите му продукти. Храната му често е описвана като семпла, защото разчита на три или четири съставки – идеята му е да подчертае техния вкус, а не да го прикрие.

Кулинарната си революция започва със своето „L’Atelier“ – верига малки ресторанти със задушевна обстановка, където вечерящите сядат на барплот, заобикалящ кухнята. Там не се работи с резервации, нито дори с маси. Целта му, казваше той, е да накара гостите си да се чувстват удобно, да ги накара да общуват с шеф готвача и преди всичко да се насладят на храната, поставяйки ястието на първо място, а не луксозната обстановка. Идеята му била да се опълчи на високите критерии на звездите „Мишлен“, които се раздават не само за техниката на готвача, а и за атмосферата в заведението.

Но „Мишлен“ нямат нищо против тихия протест на Робюшон, както и всички останали негови почитатели. Именно благодарение на ресторантите си Робюшон постига рекордния брой от 32 звезди през 2016 г., от които до момента на смъртта си държи 31 от тях. Пет от ресторантите му, базирани от Лондон от Токио, са отличени с максимума на „Мишлен“ от три звезди.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90