Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сбогом на старите върби пред „Седмочисленици“ (снимки)

Останките от върбата бяха натоварени на камион. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Сбогом на старите върби пред „Седмочисленици“ (снимки)

Останките от върбата бяха натоварени на камион. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Една от двете емблематични стари върби пред столичния храм „Свети Седмочисленици“ си отиде. Тези дървета помнеха как 90-годишни днес пенсионери „тука под върбите стари неведнъж играли, тука с весели другари скачали са и се смяли…“ (това, че в оригинала става дума за липи, е подробност). Дърветата, както казват поетите, умират прави – но тези двете ще умрат по различен начин. Първото не издържа на топлия есенен вятър и рухна само, въпреки опитите да бъде спасено, стегнато с колани като бъчва с обръчи.

Старата върба два дни преди да се разцепи, коланите не успяха да я спасят. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Не трябва да тъгуваме много за тях – те живяха доста дълго за своя вид. Преди няколко месеца обществеността, винаги готова да защитава дърветата от Общината, беше настръхнала от слуха, че покрай ремонта в градинката двете върби ще бъдат отсечени. Тогава главният архитект на столицата Здравко Здравков отрече, но отбеляза, че върбите са сред дървесните видове с най-кратък живот – и тяхното време вече е изтекло.

Тази пролет върбата откъм „Графа“ остана без 2/3 от листата си, а в другата (която днес падна) се образува огромна хралупа. Вероятно властите трябваше да отсекат дървото, преди да падне само, без да се съобразяват с общественото мнение, защото някой можеше да пострада – в градинката редовно играят деца.

Работниците, които режеха днес умрялото дърво, за да го изнесат, ни казаха една добра новина – там отново ще бъдат засадени върби. Две големи дървета вече са поръчани от Италия.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Другата върба пред „Седмочисленици“ ще бъде отсечена утре. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС