VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Сбогом на старите върби пред „Седмочисленици“ (снимки)

Останките от върбата бяха натоварени на камион. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Сбогом на старите върби пред „Седмочисленици“ (снимки)

Останките от върбата бяха натоварени на камион. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Една от двете емблематични стари върби пред столичния храм „Свети Седмочисленици“ си отиде. Тези дървета помнеха как 90-годишни днес пенсионери „тука под върбите стари неведнъж играли, тука с весели другари скачали са и се смяли…“ (това, че в оригинала става дума за липи, е подробност). Дърветата, както казват поетите, умират прави – но тези двете ще умрат по различен начин. Първото не издържа на топлия есенен вятър и рухна само, въпреки опитите да бъде спасено, стегнато с колани като бъчва с обръчи.

Старата върба два дни преди да се разцепи, коланите не успяха да я спасят. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Не трябва да тъгуваме много за тях – те живяха доста дълго за своя вид. Преди няколко месеца обществеността, винаги готова да защитава дърветата от Общината, беше настръхнала от слуха, че покрай ремонта в градинката двете върби ще бъдат отсечени. Тогава главният архитект на столицата Здравко Здравков отрече, но отбеляза, че върбите са сред дървесните видове с най-кратък живот – и тяхното време вече е изтекло.

Тази пролет върбата откъм „Графа“ остана без 2/3 от листата си, а в другата (която днес падна) се образува огромна хралупа. Вероятно властите трябваше да отсекат дървото, преди да падне само, без да се съобразяват с общественото мнение, защото някой можеше да пострада – в градинката редовно играят деца.

Работниците, които режеха днес умрялото дърво, за да го изнесат, ни казаха една добра новина – там отново ще бъдат засадени върби. Две големи дървета вече са поръчани от Италия.

Америка за България

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Другата върба пред „Седмочисленици“ ще бъде отсечена утре. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg