Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Сбогом на старите върби пред „Седмочисленици“ (снимки)

Останките от върбата бяха натоварени на камион. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Сбогом на старите върби пред „Седмочисленици“ (снимки)

Останките от върбата бяха натоварени на камион. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Една от двете емблематични стари върби пред столичния храм „Свети Седмочисленици“ си отиде. Тези дървета помнеха как 90-годишни днес пенсионери „тука под върбите стари неведнъж играли, тука с весели другари скачали са и се смяли…“ (това, че в оригинала става дума за липи, е подробност). Дърветата, както казват поетите, умират прави – но тези двете ще умрат по различен начин. Първото не издържа на топлия есенен вятър и рухна само, въпреки опитите да бъде спасено, стегнато с колани като бъчва с обръчи.

Старата върба два дни преди да се разцепи, коланите не успяха да я спасят. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Не трябва да тъгуваме много за тях – те живяха доста дълго за своя вид. Преди няколко месеца обществеността, винаги готова да защитава дърветата от Общината, беше настръхнала от слуха, че покрай ремонта в градинката двете върби ще бъдат отсечени. Тогава главният архитект на столицата Здравко Здравков отрече, но отбеляза, че върбите са сред дървесните видове с най-кратък живот – и тяхното време вече е изтекло.

Тази пролет върбата откъм „Графа“ остана без 2/3 от листата си, а в другата (която днес падна) се образува огромна хралупа. Вероятно властите трябваше да отсекат дървото, преди да падне само, без да се съобразяват с общественото мнение, защото някой можеше да пострада – в градинката редовно играят деца.

Работниците, които режеха днес умрялото дърво, за да го изнесат, ни казаха една добра новина – там отново ще бъдат засадени върби. Две големи дървета вече са поръчани от Италия.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Другата върба пред „Седмочисленици“ ще бъде отсечена утре. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах