Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сбогуваме се с Енчо Халачев

 - Сбогуваме се с Енчо Халачев

НАТФИЗ се сбогува с проф. Енчо Халачев. Скръбната вест се появи преди минути в официалния сайта на Академията.

Халачев бе обичан и уважават преподавател. Завършил е режисура при проф. Филип Филипов във ВИТИЗ през 1959 г. Дебютира с постановката „Блокада“ в Сливенския театър веднага след дипломирането си и остава в трупата до 1964 г., когато постъпва в Нродния театър и работи там до 1994-а.

В НАТФИЗ преподава актьорско майсторство и режисура от 1970 г. Титлата доцент получава през 1974-а, професорската – 1982 г. През 1983-а става ръководител на катедра „Актьорско майсторство и режисура“. Ректор е на НАТФИЗ между 1987 и 1990-а.

Сред най-значимите му постановки са „Хенри IV“, „Домът на Бернарда Алба“, „Всичко в градината“, „Златната карета“, „Легенда за Гоце“, „Прокурорът“, „Камино Реал“, „Гледна точка“, „Борци“, „Бесове“, „Чичовци“, “ Пред залез слънце“ и др.

Поклонението ще бъде на 18 октомври, събота, от 14 ч. в църквата на Новите боянски гробища.

Поклон!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС