Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сбогуваме се с Коклин в сряда в „Свети Георги“

Поклон за майстора на грима от Шоуто на Слави

“Много обичах киното. Страшно обичах киното. И реших това да работя – в киното. Нищо друго! Гримьор исках да бъда”, казва Димитър Коклин. - Сбогуваме се с Коклин в сряда в „Свети Георги“

“Много обичах киното. Страшно обичах киното. И реших това да работя – в киното. Нищо друго! Гримьор исках да бъда”, казва Димитър Коклин.

Почина Димитър Коклин – художник-гримьорът, който правеше чудеса за превъплъщенията на актьорите на сцената и пред камерата. Димитър Коклин работи с екипа на шоуто в продължение на 19 години, като се присъединява към него по времето на „Каналето“. Поклон пред паметта му!

Това написаха колегите на Коклин от Шоуто на Слави, които тази вечер ще посветят цялото си предаване на него, в своя сайт. Биографията, която публикуваха на майстора на грима, е най-пълна. Те го познаваха най-добре, защото всяка вечер бяха заедно преди ефир.

Публикуваме пълния текст от страницата на шоуто в интернет:

Димитър (Дмитрий) Коклин е роден на 3 септември 1938 г. в София. Баща му е руснак, емигрирал в България 1920-1922 г., а майка му е българка. Има сестра. Баща е на двама сина.

Димитър Коклин е завършил Техникума за художествени занаяти в София. Курс за гримьори завършва в Студията за игрални филми. След приключването на обучението, печели конкурс и започва да работи като помощник-гримьор.

Коклин работи в киното от 1959 г. Реализира своите концепции като филмов художник в над 40 български филми. Първият филм, в който е гримьор, е „А бяхме млади“. Участвал е с работата си в десетки филми – „Веригата“, „Шибил“, „Боянският майстор“, „Маргарит и Маргарита“, „Допълнение към Закона за защита на държавата“, „Мечтатели“, „Зарево над Драва“, „Дон Кихот“ и др. Като специалист в специалния грим и ефекти, Коклин е търсен за множество чужди кинопродукции.

Koklin10

Димитър Коклин е работил в най-големите театри у нас – в Народния, Младежкия и Сатиричния театър, а за работата си в театър „Българска армия“ през 2000 г. е отличен с наградата “Златен чук”.

Бил е член на журито на Петия международен фестивал на прическата и красотата.

През последните години Димитър Коклин предава своите умения в специалния грим и преобразяването на голям брой млади гримьори.

Голям привърженик на футболен клуб “Левски”.

Казва, че за да стане човек художник-гримьор, трябва да се учи с години.

Решава да стане гримьор от любов към киното. “Много обичах киното. Страшно обичах киното. И реших това да работя – в киното. Нищо друго! Гримьор исках да бъда”, казва Коклин.

Няма най-скъп филм на сърцето му, защото смята, че е оставил от себе си във всеки един, в който е работил.
Имал е особено мнение за телевизията, виждал я е като “по-самодейна история”, но споделя, че попадането му на хубав колектив обръща представите му.

Koklin9

Споделя, че най-лесно му е било да работи с кадърните актьори. “С тях няма проблеми. Колкото е по-слаб актьорът – много повече проблеми. Те смятат, че гримът може да им направи роли и всичко. Не става”.

Поклонението ще бъде в сряда, 5 ноември, от 12 ч. в църквата “Св. Георги”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90