POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сбогуването с Никола Манев – в Чирпан

Урната с праха му ще бъде положена в музея, завещан от художника на града

Снимка: Елена Кръстева - Сбогуването с Никола Манев – в Чирпан

Снимка: Елена Кръстева

Поклонението на Никола Манев ще бъде на 8 септември в Чирпан, съобщи синът му Александър пред „Площад Славейков“. Художникът си отиде на 25 август в Париж след инсулт.

Александър Манев в момента е във френската столица, където урежда формалностите около кончината на баща си – по ирония това става днес, 28 август, когато художникът планирал да събере приятели и да направи празненство в своя чифлик в село Партизанин.

Синът ще изпълни волята на баща си да бъде погребан в града, откъдето произхожда фамилията им. Тялото на Никола Манев ще бъде  кремирано и урната с праха му ще бъде положена в галерията, създадена от него. През 2000 г. художникът купува стара възрожденска къща, която дели един двор с къщата-музей „Пейо Яворов“, възстановява я, превръща я в музей и я завещава на града заедно с 40 свои картини.

Семейството очаква приятелите и почитателите на Никола Манев да се сбогуват с него на 8 септември в неговия музей в Чирпан.

Вижте още: ПОСМЪРТНА ИЗЛОЖБА НА НИКОЛА МАНЕВ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg