Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

СБЖ срещу МВнР: Ограничението само 4 телевизии да снимат в НДК на изборите е цензура

Това е ярка форма на дискриминация, заявяват от Съюза на журналистите

Недопустимо е чрез ограничения достъп МВнР да създава казус и да регламентира възможността за допълнително договаряне между медии за използването в реално време на сигнал от допуснатите четири телевизии, заявяват от СБЖ. - СБЖ срещу МВнР: Ограничението само 4 телевизии да снимат в НДК на изборите е цензура

Недопустимо е чрез ограничения достъп МВнР да създава казус и да регламентира възможността за допълнително договаряне между медии за използването в реално време на сигнал от допуснатите четири телевизии, заявяват от СБЖ.

Само четири телевизии получиха право да снимат пресконференциите на партиите в изборната нощ в Зала 3 на НДК, обявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Това са Би Ти Ви, БНТ, Нова телевизия и Тв7. От останалите електронни медии ще има само репортери. Срещу решението на МВнР Съюзът на българските журналисти излезе с протестна позиция. В нея се казва, че това е цензура.

Вижте пълния текст на позицията на СБЖ:

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своя протест срещу обявеното решение на пресцентъра на Министерството на външните работи в Международния пресцентър – Зала 3 на НДК, организиран в изборната нощ, да бъдат допуснати само камерите на четири национални телевизии.

Според СБЖ, ограниченият достъп на камери и препятстването на възможността български медии да могат да предават с картина случващото се в изборната нощ е ярка форма на дискриминация, която нарушава правото на журналистите и медиите да работят без всякаква цензура и ограничава конституционното право на българските граждани да искат и получават свободно информация.

Не разбираме логиката в оповестеното решение на МВнР „за останалите телевизии да има осигурени монитори”, доколкото те сами трябва да могат да заснемат и излъчат случващото се в Международния пресцентър. Недопустимо е чрез ограничения достъп МВнР да създава казус и да регламентира възможността за допълнително договаряне между медии за използването в реално време на сигнал от допуснатите четири телевизии. Създадената рестрикция създава предпоставка за търговия с информация (картина), и то в изборната нощ.

Като изразяваме своето възмущение към опитите българска институция да разделя и дискриминира български медии и журналисти, УС на СБЖ призовава решението на пресцентъра на МВнР да бъде преразгледано и да бъде създадена необходимата професионална организация за осигуряване на пълно и обективно отразяване на случващото се в Международния пресцентър в изборната нощ.

София, 21.10.2015 г. УС на СБЖ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС