Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Счупих ги с чук, не се срамувам, каза извършителят

Столична община: Плочите с надписа от Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати

„Плочата с надписа на паметника не отговаря на историческата истина. Ако там пишеше, че е посветен на Съветската армия от признателната БКП, нямаше да имам нищо против, но да се злоупотребява с целия народ - не е коректно“, казва Светлозар Раянов. Снимка: Личен архив - Счупих ги с чук, не се срамувам, каза извършителят

„Плочата с надписа на паметника не отговаря на историческата истина. Ако там пишеше, че е посветен на Съветската армия от признателната БКП, нямаше да имам нищо против, но да се злоупотребява с целия народ - не е коректно“, казва Светлозар Раянов. Снимка: Личен архив

Счупените плочи с надписа на Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати, решиха експерти от Дирекция „Общински строителен контрол“ на Столичната община.

На 23 февруари монументът осъмна с потрошени плочи на мястото, където стои надписът „На съветската армия освободителка от признателния български народ“. Извършителят бе задържан минути по-късно в близост до монумента, след като си е признал пред органите на реда. Според личните му признания, това е Светлозар Раянов, който е обяснил случая в сайта „Фактор“:

„Строших плочата на 23 февруари в 9:30 сутринта. Счупих я с чук. Нямаше хора край паметника. Сигналът е подаден от охранител на близката ледена площадка. Минутки по-късно чух сирените на полицейски коли и се отдалечих. Качих се в личния си автомобил, но камерите, които са разположени там, са ме заснели и минути по-късно получих обаждане по телефона от служител на МВР. Питаше дали аз съм собственик на автомобила и дали аз съм счупил плочата. Казвам всичко това, за да е ясно, че не съм се крил, нито се срамувам от постъпката си“.

Раянов е д-р на природните науки в Техническия университет в Дрезден, дългогодишен научен работник в областта на екологията и опазването на горите. В момента е пенсионер.

„Основният ми протест е срещу войната, която Русия води срещу Украйна, но датата съвпадна и с деня на Червената армия, който се отбелязва на 23 февруари и сега се води Ден за защита на отечеството – обяснява Раянов пред „Фактор“. – Другият ми мотив е, че плочата с надписа на паметника не отговаря на историческата истина. Ако там пишеше, че е посветен на Съветската армия от признателната БКП, нямаше да имам нищо против, но да се злоупотребява с целия народ – не е коректно. Тази армия ни доведе комунизма за 45 години. Твърди се също, че е освободителка, а България не е водила война срещу СССР. Когато навлизат на наша територия, страната ни е свободна и суверенна държава. Освен това на наша територия няма нито един убит или изгубил живота си съветски воин, за да претендират, че този паметник за войнишки.

Не призовавам никой да разрушава паметници, това е работа на управляващите в държавата“.

Плочите с надписа представляват опасност за преминаващите граждани, решиха специалисти от Столичната община. В констативен протокол са описани недобре закрепените елементи на фронталната част след разрушаването на част от плочите с надписа. Протоколът с установените нарушения по фасадните плочи и нуждата от цялостно премахване ще бъде връчен на областния управител на София.

Кметът Йорданка Фандъкова ще издаде заповед за премахване на плочите от надписа на Паметника на съветската армия. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Паметникът на съветската армия е публична държавна собственост, за чието стопанисване отговаря областният управител на София. В законовия срок след връчване на протокола ще бъде издадена заповед от кмета на Столична община за премахване на плочите от надписа на Паметника на съветската армия, които представляват опасност за преминаващите в близост граждани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС