Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Счупиха лъка на цигулката от статуята на Тодор Колев

Върхът на цигулката е отчупен и захвърлен на земята. - Счупиха лъка на цигулката от статуята на Тодор Колев

Върхът на цигулката е отчупен и захвърлен на земята.

Ден преди рождения ден на Тодор Колев 26 август бронзовата му статуя в градската градина на Шумен осъмна поругана. Парче от лъка на цигулката му е отчупено, съобщава „Тема дейли“. Паметникът бе открит на 11 юли, само преди месец и половина!

Откъснатият метал е открит от охранителите на парка захвърлен на земята край паметника. Гардовете са съобщили на шефовете си, които пък щели да сигнализират в общината, за да бъде ремонтирана статуята.

Хулиганите са посегнали на творбата преди 4 дни, твърдят пазителите на градината, които не усетили кога се извършва вандалството. Статуята била наблюдавана с видеокамера, но по време на инцидента техниката не работела.

“Не можахме да видим кой е счупил лъка, сигурно са деца”, казва пред репортер на сайта Шум.бг пазачът на градината от общинското предприятие “Стопанска и охранителна дейност” Валентин Великов. Мъжът твърди, че лъкът вече няколко пъти бил изкривяван от деца, а той и колегите му го изправяли. “Сега не е издържал и се е счупил. Лъкът е направен тънък, пък бронзът е крехък и затова”, обясни Великов.

Отчупеното парче все още стои в будката на охранителите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90