POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Седем хъшове на Морфов подкрепят директора на Народния театър

Прилоша ми като видях някои имена, особено Деян Донков, каза Валери Йорданов

„Хъшовете“ на Александър Морфов се оказаха от двете страни на конфликта в Народния театър. Снимка: БНТ - Седем хъшове на Морфов подкрепят директора на Народния театър

„Хъшовете“ на Александър Морфов се оказаха от двете страни на конфликта в Народния театър. Снимка: БНТ

Седем хъшове са се подписали под отворено писмо в подкрепа на директора на Народния театър Васил Василев. Общо 47 актьори, повече от половината трупа, са заявили, че Васил Василев е успял да създаде „здрава и щедра на творчески възможности среда“. Двама от хъшовете са в подписката в подкрепа на Александър Морфов.

Подпис за Василев е дал Деян Донков, който е изиграл най-добрите си роли при режисьорите Крикор Азарян и Александър Морфов, той е и от хъшовете в едноименния спектакъл. От хъшовете в подкрепа на директора са още братята Ангелови и Иван Юруков. Отказали са да подпишат Руси Чанев, Валентин Ганев, Валентин Танев и Марин Янев.

Някои от подписалите се за директора са го направили след обещание, че този факт няма да бъде разгласяван публично, научи „Площад Славейков“. Списъкът обаче стигна до медиите.

В подписката за Василев като негово постижение се отчита фактът, че новият директор е събрал сериозен режисьорски екип, като е отворил възможности за млади режисьори. Сред заслугите му са и връщането на неправомерно свалените представления, и повишаването на работните заплати, и привличането на млади хора в различни отдели на театъра.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл“, казват актьорите.

Друг от хъшовете, Валери Йорданов, вчера обръсна главата си в знак на протест срещу ситуацията в Народния театър и поиска оставката на директора. Той също е инициирал подписка в защита на Александър Морфов. В нея подписалите се хъшове са двама, единият е самият той. Подписи дават и хора от сценичния състав на театъра – но тайно, по тъмно, споделя Йорданов.

Пред „Площад Славейков“ Валери Йорданов сподели, че му е прилошало, когато видял някои от имената в „другия списък“, в подкрепа на Васил Василев, особено името на Деян Донков. Следващият спектакъл на „Хъшове“ е на 6 декември, продадени са всички места в салона

Текст в подкрепа на Морфов написа и друга актриса от състава на Народния – Албена Колева, която е шеф на актьорския синдикат в театъра. Засега никой не е инициирал подписка в подкрепа на пиарката Велислава Кръстева, ябълката на раздора в първата трупа.

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо в подкрепа на директора Васил Василев, изпратено по мейла и до „Площад Славейков“:

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

• Събра сериозен режисьорски екип;
• Отвори сцена за млади режисьори;
• Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;
• Откри нови сценични пространства;
• Възстанови неправомерно свалени представления;
• Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;
• Повиши актьорските възнаграждения;
• Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;
• Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

С уважение,
(всеки един от артистите е запознат с текста на писмото и стои с името си)

Албена Ставрева
Александра Василева
Ана Пападопулу
Антон Радичев
Аня Пенчева
Асен Данков
Биляна Петринска
Бойка Велкова
Валентин Балабанов
Васил Драганов
Владимир Карамазов
Владимир Пенев
Владислава Николова
Вяра Табакова
Георги Мамалев
Гергана Змийчарова
Дарин Ангелов
Деян Ангелов
Деян Донков
Ева Данаилова
Ева Тепавичарова
Елена Иванова
Емануела Шкодрева
Жаклин Даскалова
Жорета Николова
Иван Юруков
Илиана Коджабашева
Ирина Митева
Карла Рахал
Константин Еленков
Любомир Петкашев
Милена Атанасова
Михаил Петров
Ненчо Костов
Павлин Петрунов
Параскева Джукелова
Радена Вълканова
Радина Кърджилова
Снежина Петрова
София Бобчева
Стефан Къшев
Стефания Колева
Стоян Пепеланов
Христо Чешмеджиев
Христо Терзиев
Христо Петков
Цветан Алексиев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС