Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Седем планети като Земята около една звезда

НАСА с голямо откритие на 40 светлинни години от нас

От петата планета, смятана за най-възможна за обитаване, слънцето би изглеждало 10 пъти по-голямо от това в нашето небе. - Седем планети като Земята около една звезда

От петата планета, смятана за най-възможна за обитаване, слънцето би изглеждало 10 пъти по-голямо от това в нашето небе.

Астрономи са открили рекордните седем планети с размера на Земята, които са в орбита около една звезда. Според изследователите всички от тях потенциално могат да съдържат течна вода на повърхността си, според други характеристики на тези планети. Общо три от тези светове са в „обитаемата“ зона, където се предполага, че е възможен живот.

Седемте планети са забелязани около малка звезда в съзвездието Водолей, на около 40 светлинни години от Земята. Откритието, въодушевило астономите, силно засилва надеждите, че търсенето на извънземен живот отвъд Слънчевата система може да започне далеч по-скоро, отколкото се предполагаше по-рано – още със следващото поколение телескопи, които ще влязат в употреба в идното десетилетие.

Това е първият път, в който толкова много планети с големината на Земята се откриват в орбита около една звезда – неочаквана находка, която предполага, че Млечният път може да изобилства от светове, които поне като размер и устойчивост наподобяват на нашия собствен скалист дом.

Планетите са в орбита близо до звезда-джудже на име Trappist-1, която е на малко повече от 39 светлинни години. Това прави системата водещ кандидат за търсене на сигнали за живот. Съвсем малко по-голяма от Юпитер, звездата грее около 2000 пъти по-бледо от нашето Слънце.

Докато планетите имат подобни на Земята размери (от 25% по-малки до 10% по-големи), те не биха могли да са по-различни в други направления. Най-поразителното е колко компактни са техните орбити. Меркурий, най-вътрешната планета в Слънчевата система, е шест пъти по-далеч от звездата си, отколкото най-външната планета в Trappist-1.

Астрономите сега се съсредоточават върху това дали планетите имат атмосфери. Ако това се окаже истина, това би могло да открие първите знаци за живот върху повърхността, твърди „Гардиън“. Телескопът „Хъбъл“ би могъл да засече метан и вода във въздуха, но и двете могат да се създадат и без живот. Далеч по-сложни и убедителни молекулярни знаци може да бъдат забелязани от „Джеймс Уеб спейс телескоп“ на НАСА, който влиза в употреба догодина, и други апарати, като Giant Magellan, обсерватория на Земята, която тръгва от 2023 г.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах