Седем проекта в конкурса за ремонта на площада пред „Св. Неделя“

Допуснати са архитекти от Италия, Франция, Русия и България. Победителят ще стане ясен в края на ноември

Ремонтните дейности на площада пред „Света Неделя“ трябва да започнат през 2020 г. - Седем проекта в конкурса за ремонта на площада пред „Св. Неделя“

Ремонтните дейности на площада пред „Света Неделя“ трябва да започнат през 2020 г.

Архитекти от Италия, Франция, Русия и България са допуснати да представят проекти за реновирането на площада пред столичния храм „Света Неделя“. Тове е втората фаза на конкурса за нов облик на знаковото пространство, съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община.

Четиринадесет екипа се кандидатираха през май пред 15-членното международно жури. Седемте, които ще участват в конкурса с идейни проекти, са избрани измежду тях. Своите решения за площада ще представят следните колективи: Консорциум „OW/MA/CL“ с членове на консорциума „One Works“, „Maofficina“, „Сracknell“; студио „Паола Вигано“; „Конкурент-90“ ЕООД; студио „Вилмот“; Студио „Фуксас“; обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян и обедение „ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

Това е третият конкурс за обновяване на площада – първия път от Камарата на архитектите сигнализираха, че критериите за предишен опит на кандидатите са нарочно завишени, за да не може да се включат български екипи. След това критериите бяха занижени наполовина, за да могат да се включат повече архитекти.

Изборът на победител е следващият етап от конкурса и той ще се проведе в края на ноември.

Същинските ремонтни дейности трябва да започнат през 2020 г. Журито, което ще разглежда проектите, е международно. В него влизат видни специалисти с опит, придобит главно в чужбина. От страна на Столична община участва Малина Едрева, председател на постоянната Комисия по образование, наука, култура и културно многообразие.

ДС