Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Седемнайсет хиляди артефакта връща САЩ на Ирак

Сред тях е и глинена плочка от Епоса за Гилгамеш

Фрагмент от акадска плочка с описание на Потопа в Епоса за Гилгамеш. Снимка: Британски музей - Седемнайсет хиляди артефакта връща САЩ на Ирак

Фрагмент от акадска плочка с описание на Потопа в Епоса за Гилгамеш. Снимка: Британски музей

САЩ ще върнат в Ирак 17 хиляди древни предмета, много от които са на около 4 хиляди години, съобщи министърът на културата, туризма и древността на Ирак Хасан Надим, цитиран от „Ал Джазира“. Артефактите са изнесени по време на военните действия в Ирак през 2003 г., довела до падането на режима на Саддам Хюсеин и неговата смърт. 

„Това е най-голямото връщане на старинни артефакти в Ирак“, казва Надим в изявлението си.

От Щатите ще бъде върната и клинописна глинена плочка, част от шумерския епос за Гилгамеш, една от най-старите литературни творби в историята. Тя е била изнесена от Ирак от контрабандисти.

В първите години на войната в Ирак десетки хиляди културни артефакти от каменната ера, вавилонския, асирийския и ислямския период на Ирак са били откраднати или унищожени от мародери.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах