Седемте родни обекта световно културно наследство „събрани“ в НИМ

Бистришките баби (нематериално наследство на ЮНЕСКО) пеят за откриването на изложбата „Спасени за поколенията“

В изложбата ще бъдат показани ръкописи и материали, датиращи от създаването на Мадарския конник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Седемте родни обекта световно културно наследство „събрани“ в НИМ

В изложбата ще бъдат показани ръкописи и материали, датиращи от създаването на Мадарския конник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Територията ни не е много голяма, но България може да да се похвали със седем обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство. За тези, който не са успели да посетят всяка от тези забележителности, Националният исторически музей (НИМ) организира една много специална изложба. Под името „Спасени за поколенията“ тя за първи път ще „събере“ заедно на едно място Казанлъшката гробница, Свещарската гробница, Стария град в Несебър, Мадарския конник, Боянската църква, Скалните църкви край с. Иваново и Рилския манастир.

За пръв път и посетителите на НИМ с афинитет към новите технологии ще могат да се възползват от специалните QR кодове, които при сканиране през камерата на мобилно устройство ще отварят страница в интернет с повече информация за съответния обект.

Изложбата ще бъде придружена от редица експонати от фонда на музея, някои от тях непоказвани досега пред публика – керамични съдове, елементи от въоръжение от времето на Казанлъшката гробница (V-III пр. Хр.), ръкописи и материали, датиращи от създаването на Мадарския конник, Боянската църква и Рилския манастир.

Особен интерес предизвиква т. нар. „Историческа палея“ – сборник с преводни паметници на книжовната култура, представляващи коментари върху философски и исторически теми от библейската история. Документът датира от 80-90-те години на XIV в. и поради това е показван изключително рядко. Някои от изворите за него са апокрифни.

Америка за България

Експозицията ще наблегне на образователния си характер и ще бъде подплатена с изобилие от снимков, филмов и графичен материал.  Филмите ще бъдат представени на български, английски, френски, немски, италиански и руски език, тъй като „Спасени за поколението“ е част от културния календар на страната ни за Европредседателството.

Посетителите ще могат да видят също и макети на някои от обектите, сред тях е и умален вариант на Рилския манастир, направен за 17 години от 6 млн. кибритени клечки, 360 ювелирни камъка и 100 перли.

Откриването на изложбата „Спасени за поколенията“ в НИМ е на 18 май – Международния ден на музеите. Специални гости на събитието ще бъдат Бистришките баби – самите те нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Експозицията може да бъде разгледана в НИМ до края на юли.

Bookshop 300×250 3
Bookshop 728×90