Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Робот танцува с човек на One Dance Week (видео)

Десетото юбилейно издание на фестивала няма да е само една седмица и ще се проведе в Пловдив от 23 септември до 15 октомври

Хореографът Хуанг Юи в дует с немския индустриален робот KUKA.  - Робот танцува с човек на One Dance Week (видео)

Хореографът Хуанг Юи в дует с немския индустриален робот KUKA.

Има няколко редовни културни събития у нас, заради които не се отчайвам съвсем, че изкуство у нас е мръсна дума. Фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance Week е едно от тях. Тази година той празнува своето първо десетилетие с впечатляваща селекция от танцови спектакли, които ще можем да видим от 23 септември до 15 октомври в Пловдив. Преди да ви поразкажа малко за програмата този път обаче, нека да ви кажа защо подобни събития трябва да се приемат за изключитено геройство, проявено в българска среда.

One Dance Week беше създаден като продължение на една сама по себе си екзотична идея от първите години на новия, двадесет и първи век – списание „Едно“. То беше родено като въплъщение на желанието на група млади журналисти да създадат място, където световните идеи няма да са като розови фламинга на фона на кокошкарската ни действителност, а ще ангажират умовете и вълнуват въображението на креативните хора, кото нямаха свой културен контекст у нас, особено що се отнася до качествено, месечно луксозно списание.

Списването на подобен лайфстайл орган логично довече до нуждата от друга активност – участие в промяната на средата и нейното облагородяване. Така тръгна този отначало малък, бутиков фестивал, който впоследствие се разгърна и разви в представяне на други форми на съвременното изкуство – седмица за архитектура и седмица за дизайн. Първоначално фестивалите се провеждаха в София и логично носеха името й – Sofia Dance Week, Sofia Design Week и т.н. После фестивалът се премести в Пловдив и прие неутралното откъм географско определение име One, с което подчерта и връзката си с онова прекрасно списание, в чийто екип имах честта да бъда.

Преместването на тези интересни и посещавани форуми беше дамгосано като предвестие за техен край – та кой ще се вдигне до Пловдив, за да гледа разни алтернативни трупи от цял свят, се питаше културната и принципно подозрителна наша общественост. Да, имаше отдръпване на публика, но за сметка на това остана наистина най-отдадената. Което от своя страна превърна форумите в чакани събития в ежегодния календар, не просто в никому и нищо неговорещи ивенти. В този смисъл One Dance Week успя и да възпита своя аудитория, която за десет години се превърна в общество с определени и високи критерии, чувстващо се част от тенденцията в модерния танц в световен мащаб.

Тази есен юбилейното издание на One Dance Week ще се опита да направи мост между различните култури по света чрез танцовото изкуство. Ще говори за нещо повече от тенденции в танца, като го представи като щрих от лицето на съвременната цивилизация. В този смисъл програмата му играе ролята на провокатор – на идеи, на ограничени вярвания, на представи и очаквания от едно общество, което всъщност непрекъснато търси връзката между артистите и публиката, защото има отчайваща нужда от разпознаване на истината и реалността.

За това издание на феста организаторите твърдят, че то има мисия да „оцвети“ умовете на зрителите. С това е съобразена и новата фестивална визия – тя е свързана с разума и с осмислянето на съвременното изкуство като източник на универсални послания и разширяване на възможностите на съзнанието да ги осъзнае и дискутира. Фестивалът тази есен ще „говори“ за приемането и осмислянето – на любовта, на различността, на революциите, тайните и тоталната ни зависимост от технологиите на модерния свят. One Dance Week има амбицията да представи планетата ни в нейните политически, географски, социални, етнически и религиозни сегрегации, като чрез танц създаде ново земно кълбо, в което обединяващото ще е осъзнатото приключение. Приключението да разговаряме не с думи, а с танц и движение, защото думите вече не са достатъчни.

На 23-ти септември в зала „Борис Христов“ в Пловдив ще видим новаторския спектакъл от Тайван – „Дует за човек и робот“. Главни действащи лица в него са хореографът Хуанг Юи и… един немски индустриален робот, наречен KUKA. Самата прецизна и уникална машина ще е на сцената в дует с мъж, израснал в липса на емоции. Индустриалната машина ще се срещне очи в очи с човешкия интелект. Изпълнителят Хуанг Юи и роботът KUKA ще сътворят пред очите на публиката изящна картина на бъдещето, започваща отчетливо да прозираща и в настоящето, където човекът и умните машини живеят заедно. Техният танц комбинира красотата на механиката с прецизното движение на тялото само на пръв поглед. В дълбокия прочит на тяхното взаимодействие на повърхността излизат стаените чувства в технологичното съвремие и предизвикателната покана за размисъл над всичко това.

За да имате представа за „актьорския състав“, особено за неодушевения такъв, нека да кажем, че KUKA има задължаващите за танцьор 795 кг и ще пристигне за феста специално от Тайван. Самият той, когато не е в творчески изяви на сцената, има многобройни приложения в промишлеността, особено в автомобилостроенето и електрониката. Що се отнася до репетициите, на KUKA не й се е разминало – само една минута от хореографията на машината изисква около десет часа фини настройки и програмиране.

„Дует за човек и робот“, това авангардно творение на съвременния танц, е най-подходящият старт за десетото издание на One Dance Week, чийто дебют беше през 2008-а година. Оттук нататък ни остава да стискаме палци, че той няма да сподели съдбата на толкова разпаднали се културни събития у нас (като рокфеста в Каварна например).

Фестивалният билет струва 45 лв. След 31 август цената ще стане 55 лв. В продажба са и билетите за спектакъла „Дует за човек и робот“ на цени от 10, 15 и 20 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90