Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Седнало е Джоре с Нина Николина в Театър „Азарян“

След Брюксел и Страсбург, певицата представя и у нас вълшебството на женския глас в българския фолклор

Освен продуцент на „Магическите гласове“, Нина Николина пее в спектакъла. Снимка: Личен архив - Седнало е Джоре с Нина Николина в Театър „Азарян“

Освен продуцент на „Магическите гласове“, Нина Николина пее в спектакъла. Снимка: Личен архив

„Брюксел-Страсбург-София“ е музикалната стратегия на Нина Николина с новия ѝ проект „Магическите гласове на България“. Формацията представи първо в Страсбург вълшебството на българските женски вокали, като част от културната програма на Европредседателството на Съвета на ЕС в началото на февруари. Преди това огласиха Брюксел – и сега най-сетне ще излязат и пред българска публика: на 30 май, на сцената на Театър „Азарян“.

Мултимедийният „магически“ спектакъл е пътешествие в историята на българския фолклор – как от народни песни, носители на бит и култура в миналото, днес гласовете зазвучават в нов прочит, като част от съвременните музикални жанрове. Не само най-модерните жанрове, а и операта, в изпълнение на младата певица Виолета Радомирска. На пианото ще ѝ акомпанира Йоланта Смолянова.

Още една оперна певица ще има роля в спектакъла – Соня Йончева, която ще се включи чрез видеоматериал. Подобно ще е участието и на Силви Вартан.

„Магическите гласове на България“ ще потопи публиката в очарованието на фолклорните класики „Седнало е Джоре“, „Дилмано“, „Полегнала е Тодора“… Освен продуцент на „Магическите гласове“, Нина Николина пее и в спектакъла. А с участието на Калин Вельов, акордеониста Димитър Тишев и група певици, Николина ще представи и своя „Пендара етно проджект“, в който народните песни имат латино аранжимент.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Певиците, чиито „магически гласове“ ще прозвучат в Театър „Азарян“. Снимка: НДК

Концертът ще представи не само музикалното наследство на страната ни – в мултимедията са включени откъси от любими български филми, изображения на картини на Владимир Димитров-Майстора и Златю Бояджиев.

Концертът  „Магическите гласове на България“ ще се проведе на 30 май от 20 ч. в Театър „Азарян“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах