Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сега е вече време за Просперо

Прочитът на „Бурята“ на Питър Грийнауей ще гледаме два пъти през октомври

„Книгите на Просперо“ е заснет, когато Джон Гилгуд (в средата) е 86 години – но филмът е не просто почит към наближаващия край на славната кариера на актьора, но и демонстрация как новите технологии развиват потенциала на киното. - Сега е вече време за Просперо

„Книгите на Просперо“ е заснет, когато Джон Гилгуд (в средата) е 86 години – но филмът е не просто почит към наближаващия край на славната кариера на актьора, но и демонстрация как новите технологии развиват потенциала на киното.

„Сега е вече време. Минутата изисква твоя слух“, казва в „Бурята“ Просперо към дъщеря си Миранда. А сега идва благодатно време и за почитателите на Уилям Шекспир, които ще могат да гледат две прожекции на адаптацията на пиесата на режисьора Питър Грийнауей – „Книгите на Просперо“. Филмът с Джон Гилгуд ще може да се види на 21 и 26 октомври в кино „Люмиер“.

„Книгите на Просперо” остава верен на текста на „Бурята” на Барда, но оригиналният прочит на Грийнауей е максимално далеч от стриктни екранизации като тази на „Хенри V“ на Кенет Брана.

Като структурира историята около 24 книги, взети от Просперо в изгнание (измислени от Грийнауей, те касаят водата, космологията, порнографията, руините, адът, музиката и т. н.), режисьорът изразява мистериозното познание, нужно на законния херцог на Милано да постигне магическото си отмъщение. Представяйки Просперо като „създател” на останалите персонажи и техните реплики, той го изравнява с Барда, придавайки на пиесата модернистично измерение – изследване на творческия процес.

„Книгите на Просперо“ е заснет, когато Джон Гилгуд е 86 години – но филмът е не просто почит към наближаващия край на славната кариера на актьора, но и демонстрация как новите технологии развиват потенциала на киното.

Вижте още: ШЕКСПИР Е ЖИВ И НА КИНО – СЕДЕМ БЕЗСМЪРТНИ ФИЛМА В „ЛЮМИЕР“

В лентата на Грийнауей участват още Майкъл Кларк, Мишел Блан, Ерланд Юзефсон и Марк Райлънс. „Книгите на Просперо“ е участвал в конкурсната програма на фестивала във Венеция, има номинация за БАФТА за специални ефекти, както и Награда на публиката от фестивала във Варшава.

Прожекциите на адаптацията по Барда са част от програмата „Шекспир е жив“, посветена на 400-ата годишнина от смъртта на драматурга. В кино „Люмиер“ тази година вече гледахме „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели, „Ричард Трети“ с Иън Маккелън, „Хамлет“ на Лорънс Оливие, „Трагедията на Макбет“ (Роман Полански) и „Крал Лир“ (Питър Брук).

През септември (16-и и 21-и) предстоят две прожекции на „Бурята“ на Дерек Джарман от 1979 г. Следващия месец пък, освен „Книгите на Просперо“, ще бъде показан отново и класическият „Хамлет“ на Оливие.

Вижте още: ШЕКСПИР: СЕКС, ЧЕРВЕНО ВИНО И СЪВЕТСКА ДИКТАТУРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах