Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Сексът в киното по време на пандемия оставен на въображението

Нови насоки за филмовата и тв индустрия във Великобритания, докато трае съблюдаването на социална дистанция

Ингрид Бергман и Хъмфри Богарт във филма „Казабланка“. Занапред кинаджиите трябвало да следват този пример - интимността е сведена до минимум, а секссцени изцяло липсват. Снимка: IMDb - Сексът в киното по време на пандемия оставен на въображението

Ингрид Бергман и Хъмфри Богарт във филма „Казабланка“. Занапред кинаджиите трябвало да следват този пример - интимността е сведена до минимум, а секссцени изцяло липсват. Снимка: IMDb

Британското филмово и телевизионно изкуство трябва да взима пример от класиката „Казабланка“, когато става дума за секс на екрана – там интимните сцени са сведени до минимум и останалата работа върши въображението на зрителя. Това са част от обновените правила за снимане на филмови и телевизионни продукции във Великобритания по време на пандемията от COVID-19, отбеязва „Гардиън“.

Професионалната организация „Directors UK“ предложи някои креативни алтернативи, за да се избегне пресъздаването на секссцени пред камерата, докато все още важат препоръките на СЗО за социално дистанциране. Персонажите „може да бъдат показани как си оправят дрехите или се обличат след събитието“, може да се покажат само крайници, „движещи се под завивките“, а друга възможност е „затварянето на вратата на спалнята и оставяне на действието на въображението на зрителя“.

Режисьорите, които се налага да работят по време на пандемия, се насърчават да търсят вдъхновение в „Казабланка“ (1942) и „Случи се една нощ“ (1934), снимани по времета на т. нар. „Hays Code“, въведен в Холивуд през 30-те и забраняващ изобразяването на секссцени в киното.

Бил Андерсън, режисьор на „Доктор Кой“ и един от авторите на новите насоки, признава, че „Нормални хора“ и „Може и да те съсипя“ – два от популярните и одобрени от критиците сериали напоследък, които съдържат множество секссцени – не биха се вписали в препоръките на „Directors UK“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Изискват се изцяло нови начини, по които сценаристи и режисьори да подходят към интимността и секссцените. Повдига се дори въпросът нужен ли е на зрителя секс на екрана.

„В тези времена, когато толкова много хора гледат телевизия, мисля, че публиката е жадна за интимност и връзка с другия – коментира Андерсън. – Интимността не е анатомия, говорим за взаимна уязвимост, отвореност и споделяне на доверие между две човешки същества. Ако заснемаш секссцена, която няма интимност в себе си, значи напълно си се провалил – това, което си създал, е по-бедният братовчед на порнографията.

Сред останалите алтернативни идеи са компютърни ефекти, които да съберат отделните изпълнения на двама актьори в една сцена, използването на зелен екран или анимация или наемането на реална двойка, която няма да има нужда да се дистанцира на снимачната площадка.

Индустрията във Великобритания бавно се завръща към живот, след като внезапно трябваше да спре през март заради коронавирусната пандемия. Сериалът „EastEnders“ и „Топ Гиър“ се завърнаха за снимки в края на юни, а в края на август продукция ще възобновят продукциите на сериали и предавания.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах