Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Секссцените в британското кино вече при строги правила

Преди заснемането на интимни кадри актьорите вече ще дават писменото си съгласие

Наскоро Емилия Кларк разказа, че за нея голите сцени в „Игра на тронове“ били „ужасяващи“. Тя сподели, че като начинаеща актриса не е знаела какво е приемливо на снимачната площадка и нямало кой да ѝ обясни. Снимка: HBO - Секссцените в британското кино вече при строги правила

Наскоро Емилия Кларк разказа, че за нея голите сцени в „Игра на тронове“ били „ужасяващи“. Тя сподели, че като начинаеща актриса не е знаела какво е приемливо на снимачната площадка и нямало кой да ѝ обясни. Снимка: HBO

Британските филмови и телевизионни режисьори вече ще снимат голи сцени и секссцени само с правила – в опит да достигнат нивото на работа в Америка и да изчистят „сивите зони“ в индустрията. Професионалната асоциация на режисьорите във Великобритания „Directors UK“ оповести списък с 96 насоки, които да създават „ясни и споделени професионални очаквания“, съобщава „Гардиън“. Надеждата е, че този списък ще се превърне в стандартна работна практика в кинобизнеса.

В момента съществуват сиви зони – актьорите искат да правят смели работи, но също така да могат като се приберат вкъщи да прочетат приказка за лека нощ на децата си, без да се ужасяват от това, което са свършили на снимачната площадка преди няколко часа“, казва Бил Андерсън, режисьор, участвал в написването на правилата.

В кодекса за поведение в киното има указания за продуцентите, режисьорите, сценаристите и актьорите. Телевизионните продукции например е добре първо да преценят дали една секссцена е наистина необходима, както и да се уверят, че точно тази сцена не се представя на първото прослушване. Препоръчително е на първите прослушвания да няма голота като цяло, а ако има по-нататък в продукцията, екипът трябва да поговори с актьорите как се чувстват в тази роля. Преди заснемането на секссцена или сцена, съдържаща частична или пълна голота, актьорите вече ще дават съгласието си с подпис, пише Би Би Си.

Събрани в последните шест месеца, насоките се базират на най-добрите практики на 40 режисьори от професионалната организация. Като консултанти са работили специалисти от „Intimacy Directors International UK“ – организация, която представлява хората, координиращи сцените с интимност.

Списъкът с изисквания е подкрепен от БАФТА, организацията „Time’s Up“, Британския филмов институт и е предизвикан от стотиците истории на актриси в ерата на движението #MeToo. Наскоро актрисата Емилия Кларк разказа, че за нея голите сцени в „Игра на тронове“ били „ужасяващи“. Тя сподели, че въпреки високия бюджет на сериала, като начинаеща актриса не е знаела какво е приемливо на снимачната площадка и нямало кой да ѝ обясни. В следващите продукции, в които участвала, режисьорите също искали да се съблича пред камера, „за да не разочарова феновете си“.

Вижте още: ЕМИЛИЯ КЛАРК ЗА НАТИСКА ДА СЕ СНИМА ГОЛА СЛЕД „ИГРА НА ТРОНОВЕ“

Този проблем в киното съществува много по-отдавна – преди две години вълна от възмущение предизвика признанието на режисьора Бернардо Бертолучи, че прочутата сцена с изнасилването с масло в „Последно танго в Париж“ (1972) е заснета без знанието на Мария Шнайдер. Тогава снимачният ѝ партньор Марлон Брандо е на 48, а Шнайдер – на 19.

ПРОЧУТА СЕКССЦЕНА ОТ „ПОСЛЕДНО ТАНГО…“ СНИМАНА БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА АКТРИСАТА

След въвеждането на правилата в индустрията, надеждата е, че подобни ситуации ще изчезнат. За пример във Великобритания се дава компанията НВО, която въвежда във вътрешния си правилник изискването всяка продукция, в която се съдържат подобни сцени, да работи с обучен за целта координатор. В Америка, казват лица от индустрията, бизнесът реагира по-бързо на проблема заради Харви Уайнстийн, затова и насоките от британската гилдия на режисьорите почиват на американския опит.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90