Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Секстормоз и/или измамни схеми при наградите „Грами 2020“

Президентът на Звукозаписната академия Дебора Дюган отстранена дни преди церемонията след обвинения, заради каквито бе уволнен предшественикът ѝ

Дебора Дюган, президент на Звукозаписната академия, бе изпратена в принудителен отпуск дни преди церемонията за „Грами“ на 26 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Секстормоз и/или измамни схеми при наградите „Грами 2020“

Дебора Дюган, президент на Звукозаписната академия, бе изпратена в принудителен отпуск дни преди церемонията за „Грами“ на 26 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наградите „Грами“ тази година преминаха не само под сянката на скръбната вест за Коби Брайънт, а и на скандал, който срива имиджа на една от най-авторитетните институции в развлекателния бизнес. Основната новина в „Стейпълс център“, където се проведе церемонията, бе отстраняването на президента на Звукозаписната академия, която раздава отличията – Дебора Дюган.

Това бе първата жена, която оглавява Академията, наследявайки Нийл Портноу, уволнен заради обвинение в изнасилване на изпълнителка. Дюган зае поста на 1 август 2019 г., но на 16 януари, едва пет месеца по-късно, бе изпратена в принудителен отпуск заради обвинение на служителка в сексуален тормоз и „токсична и нетърпима“ работна среда. Малко по-късно самата Дюган се оплака, че е била обект на сексуален тормоз от страна на главния съветник на Академията Джоел Кац.

Дни преди раздаването на наградите „Грами“, Дюган отрече обвиненията и на свой ред отправи критики, които предизвика голям скандал в Америка. Тя твърди, че „красотата“ на церемонията е „омърсена“, защото членове на Академията добавяли в списъка с номинирани артисти имена, които не са достигнали до краткия списък.

Принципът на номинация е следният: всичките 13 хил. членове на организацията предлагат творци, избират се двадесетте с най-много гласове, след което тайна комисия ги свежда до петима (може до осем в по-престижните категории), които получават номинация. Накрая от петимата номинирани всички членове излъчват победител. По думите ѝ, някои отпадат за сметка на други.

Дюган разкри в ефира на Си Би Ес (същата телевизия, която излъчи церемонията на 26 януари), че в комисиите, които разглеждат номинациите, е имало музиканти, които са били номинирани – и фактически са били в конфликт на интереси.

Проблем имало и с категорията за най-добра песен, където победител стана Били Айлиш. Дюган твърди, че в списъка с номинирани един от изпълнителите е бил на 18-о място, но с измама името му е било качено до 8-о. Същият човек бил в тайната комисия и имал представител в борда на директорите на организацията. Отстраненият президент обаче отказва да говори с имена заради „доброто име“ на въпросния артист.

Общо 30 изпълнители са били добавени към списъка с номинации, след като тайната комисия сметнала, че са били пренебрегнати. Именно това, твърди Дюган, дава обяснение на въпроса, който си задават мнозина: къде са номинациите за Ариана Гранде и Ед Шийрън.

Тъй като смята, че неправомерно е изпратена в отпуск, Дюган ще съди Звукозаписната академия и ще иска 22 млн. долара обезщетение. Миналата седмица тя заяви в интервю за NPR, че отпускът ѝ е отмъщение за имейл, изпратен от нея три седмици преди това до директора на отдел „Човешки ресурси“ в Академията. В писмото тя твърди, че е била обект на секстормоз, описва метода на фалшификация в номинирането за „Грами“, съобщава за полова дискриминация и неравностойно заплащане, твърди, че белите мъже доминират в гласуването, което дава резултат и при избора на наградените, и говори за лошо финансово управление.

„Лос Анджелис Таймс“ се допитва до член на тайната комисия, пожелал анонимност, който потвърждава изцяло твърденията на Дюган и казва, че „системата е счупена и има нужда от ремонт“. Джаз музикант, който е член на Академията и носител на „Грами“ от минали години, потвърждава, че в тайните комисии влизат и музиканти, които са сред дведесетте имена, от които се избират номинирани.

Вижте още: ТЪГА, НЕУДОБСТВО И ТРИУМФ НА БИЛИ АЙЛИШ НА НАГРАДИТЕ „ГРАМИ“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg