Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Селфитата му са много по-добри от селфитата ни

Нова книга показва 700 полароидни снимки на Анди Уорхол – негови и на редица знаменитости

Много от 700-те снимки са лични „селфита“ на Анди Уорхол. - Селфитата му са много по-добри от селфитата ни

Много от 700-те снимки са лични „селфита“ на Анди Уорхол.

В днешно време хората заснемат всичко. Наистина всичко. Никой детайл не е достатъчно тривиален за публикация, всеки трябва да види последното ястие на масата ти. Но макар да изглежда като скорошно явление, Анди Уорхол е правил нещо сходно през 60-те и 70-те години, когато до безкрай е снимал с Полароида си знаменитостите около себе си. Досущ като Ким Кардашиян днес, майсторът на попарта е бил ненаситен колекционер на селфита.

От 1958-а до смъртта си през 1987 г. Уорхол прави стотици, дори хиляди внезапни фотографии. Много от тях са продадени на търгове по-късно през годините, но 700 от най-малко известните му снимки може да се видят в нова книга на англоезичния пазар – „Полароидите на Анди Уорхол, 1958 – 1987“, която излиза на 9 септември.

И звездната сила в изданието е поразяваща, но брилянтната употреба на Полароида от Уорхол е наистина фантастична, пише сайтът „Уайърд“.

Ако сте били известен през 60-те или 70-те години, Уорхол най-вероятно ви е снимал.

Ако сте били известен през 60-те или 70-те години, Уорхол най-вероятно ви е снимал. На този кадър е Одри Хепбърн.

„Той впряга по удивителен начин механичните свойства на апарата – лесната направа на снимки, бързината, огромната репродуктивна възможност“, казва Ричард Удуърд, дългогодишният арткритик на „Ню Йорк Таймс“ и автор на предговора към новата книга.

Нищо не е твърде неглиже или твърде глупаво за снимка. Както и в картините си, Уорхол често поставя себе си на фокус – редом до фотографии на Бианка Джагър, Одри Хепбърн, Джон Ленън, Йоко Оно се срещат огромен брой кадри на собственото му безизразно лице.

Джак Никълсън – през Полароида на Уорхол.

Джак Никълсън през Полароида на Уорхол

Хората днес правят снимки по начина, по който и Уорхол тогава – постоянно. Чак да се зачудиш какво той би направил, ако имаше „Инстаграм“.

„Изкушени сме да се запитаме дали Анди Уорхол би прегърнал „Инстанграм“ и селфитата – пише Удуърд. – Не съм напълно сигурен. Той сигурно би оценил незабавната обратна реакция и евтиното разточителство на камерата на Айфон.“

Отново Уорхол – автопортрет от 1986 г.

Отново Уорхол – автопортрет от 1986 г.

Уилям Бъроуз.

Уилям Бъроуз

 

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg