Селски пейзаж на Моне продаден за рекордните $110,7 млн.

През 1986 г. картината струвала $2,5 млн.

Платното от серията пейзажи с купи сено на Моне би рекорда на „Водни лилии“ за най-скъпо продадено на търг произведение на художника. Снимка: „Сотбис“ - Селски пейзаж на Моне продаден за рекордните $110,7 млн.

Платното от серията пейзажи с купи сено на Моне би рекорда на „Водни лилии“ за най-скъпо продадено на търг произведение на художника. Снимка: „Сотбис“

Картина на Клод Моне бе продадена на търг за 110,7 млн. долара – цена, която бележи нов рекорд за произведение от френския импресионист. Платното, рисувано с маслени бои, е завършено през 1890 г. и е част от серията пейзажи с купи сено. Наречени „Meules“, те изобразяват селския живот в близост до дома на живописеца в Нормандия.

Това е първият случай, в който картина на импресионист се продава за повече от 100 млн. долара, посочва Би Би Си. През 1986 г., когато последно отива на търг, творбата е продадена за 2,5 млн. долара. Преди това платното е притежавано от семейство, купило картината преди близо век от арт дилъра на Моне.

От тръжната къща „Сотбис“ съобщиха, че това е деветата най-скъпо продадена на търг картина въобще. На аукциона в Ню Йорк купувачът наддава заедно с още петима други кандидати. Новият собственик е пожелал да остане анонимен.

Серията с купи сено на Моне е от 25 картини, по-голямата част от които висят по стените на световните художествени галерии. Това е четвъртата картина на френския импресионист, която се предлага на този търг за този век.

Америка за България

Предишната най-скъпо продадена картина на Моне бе „Водни лилии“, която през 2018-а се сдоби с нов собственик срещу 84,7 млн. долара.

ДС