VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Селски пейзаж на Моне продаден за рекордните $110,7 млн.

През 1986 г. картината струвала $2,5 млн.

Платното от серията пейзажи с купи сено на Моне би рекорда на „Водни лилии“ за най-скъпо продадено на търг произведение на художника. Снимка: „Сотбис“ - Селски пейзаж на Моне продаден за рекордните $110,7 млн.

Платното от серията пейзажи с купи сено на Моне би рекорда на „Водни лилии“ за най-скъпо продадено на търг произведение на художника. Снимка: „Сотбис“

Картина на Клод Моне бе продадена на търг за 110,7 млн. долара – цена, която бележи нов рекорд за произведение от френския импресионист. Платното, рисувано с маслени бои, е завършено през 1890 г. и е част от серията пейзажи с купи сено. Наречени „Meules“, те изобразяват селския живот в близост до дома на живописеца в Нормандия.

Това е първият случай, в който картина на импресионист се продава за повече от 100 млн. долара, посочва Би Би Си. През 1986 г., когато последно отива на търг, творбата е продадена за 2,5 млн. долара. Преди това платното е притежавано от семейство, купило картината преди близо век от арт дилъра на Моне.

От тръжната къща „Сотбис“ съобщиха, че това е деветата най-скъпо продадена на търг картина въобще. На аукциона в Ню Йорк купувачът наддава заедно с още петима други кандидати. Новият собственик е пожелал да остане анонимен.

Серията с купи сено на Моне е от 25 картини, по-голямата част от които висят по стените на световните художествени галерии. Това е четвъртата картина на френския импресионист, която се предлага на този търг за този век.

Америка за България

Предишната най-скъпо продадена картина на Моне бе „Водни лилии“, която през 2018-а се сдоби с нов собственик срещу 84,7 млн. долара.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg