Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

СЕМ поиска оставката на Светослав Костов

Директорът на БНР има срок от една седмица да напусне поста си

Лозунг от живата верига с журналисти, интелектуалци и граждани в подкрепа на свободата на словото пред сградата на Българското национално радио в четвъртък, 26 септември. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - СЕМ поиска оставката на Светослав Костов

Лозунг от живата верига с журналисти, интелектуалци и граждани в подкрепа на свободата на словото пред сградата на Българското национално радио в четвъртък, 26 септември. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Съветът за електронни медии даде една седмица срок на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов да подаде оставка. Това стана ясно след извънредно заседание на регулаторния орган. Председателят на СЕМ София Владимирова призова Костов сам да напусне поста си, в противен случай Съветът за електронни медии ще внесе проект за предсрочното прекратяване на мандата му.

Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна кампания, което усложнява ситуацията. Но не може в БНР да звучи „Let it be“ в знак на протест срещу ръководителя [на медията]. Очевидно е, че доверието на СЕМ в неговото ръководство е загубено. По-лошото обаче е, че е загубено и доверието на работещите в Радиото. Отговорност се поема само по един начин – с оставка. И моят призив към директора е да подаде оставка“, заяви председателят на СЕМ София Владимирова, цитирана от „Клуб Z“.

Заседанието се проведе в състав: София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова, Галина Георгиева. Бетина Жотева отсъства, тъй като е в отпуск. Липсата на пълен състав на СЕМ бе единствената причина, поради която регулаторният орган не гласува оставката на Костов веднага.

Решението на СЕМ идва ден, след като пред сградата на БНР се подреди жива верига от журналисти, интелектуалци и граждани в подкрепа на свободата на словото.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Проблемите в Радиото започнаха с отнемането на съдебния ресор от водещата на „Преди всички“ Силвия Великова, която след намесата на Бойко Борисов бе върната на поста си. Според различни източници, отстраняването ѝ от ефира било вследствие на отразяването на протестите срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

След това, на 13 септември „Хоризонт“ спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. В този часови диапазон трябваше да се излъчи именно предаването „Преди всички“. По-късно се оказа, че няма технически основания за профилактика.

На 24 септември директорът на Радиото излезе с изявление, че ще потърси „отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества“.

Вижте още: ДИРЕКТОРЪТ НА БНР: ЩЕ СЪДЯ ВСИЧКИ, КОИТО ГОВОРИХА НЕИСТИНИ СРЕЩУ МЕН

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах