Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

СЕМ пусна телевизията на БСП

Само 1 глас против новата партийна медия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и директорът на телевизията на партията Любомир Коларов внесоха искане за регистрация на медията в СЕМ на 27 септември. Снимка: БГНЕС - СЕМ пусна телевизията на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и директорът на телевизията на партията Любомир Коларов внесоха искане за регистрация на медията в СЕМ на 27 септември. Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри регистрацията на телевизията на БСП – т.нар. Българска свободна телевизия. На днешното си заседание СЕМ одобри съществуването на партийната медия с четири гласа „за“ и един „против“. Решението влиза в сила след 14 дни, ако дотогава не бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова внесе в СЕМ в края на септември документи за регистрация на телевизията, която по думите ѝ ще бъде „не партийна, а обществена, истинска, свободна“.

Не е такова мнението обаче на единствения глас в СЕМ „против“ телевизията на БСП – на Розита Еленова. Пред „Площад Славейков“ тя обясни, че за първи път ѝ се налага да се занимава с „регистрация на телевизия, ангажирана политически“.

„Ако ползваме международния опит – да, няма общ модел – в някои държави има забрани за партийни телевизии, в други няма, някъде съществуват държавни телевизии, които са под ръководството на правителството, но не и опозиционни“, обяснява Еленова.

Членът на СЕМ коментира и регистрацията на телевизия „Алфа“, дадена през 2011-а:

„СЕМ трябва да мери с един аршин, така е – аз обаче имам своите притеснения за медии, зад които стоят партии. Като основният фокус в случая с телевизията на БСП е желанието на партията телевизията да е обществена. Да не забравяме, че тв „Алфа“ 6 години беше проблемна телевизия и чак след 2016-а, след поредица санкции за език на омразата, дискриминационни модели и др., се дисциплинира“.

Еленова цитира член 6 от Закона за радио и телевизия, според който една обществена телевизия трябва да гарантира защитата на националните интереси:

„Каква е гаранцията, че тази телевизия ще защитава националните интереси, на хора с различни убеждения? Как биха останали валидни тези принципи?

Да, правно няма пречки за съществуването на такава телевизия, но законът има и дух – следва и него да отчитаме“.

Девизът на новата телевизия е „Бъди свободен“. Програмата ще бъде 24-часова и ще залага основно на новини и публицистика. Ще се разпространява по кабел и сателит. БСП е отделила 2 млн. лв. от партийната си субсидия за финансирането на проекта и планира новата телевизия да тръгне на 1 декември. Офисите на медията ще се помещават в халетата на бившия хладилен завод.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС