Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

СЕМ със санкции за БНР заради Петър Волгин

Съветът е съставил акт за нарушение на обществената медия заради издание на „Деконструкция“

Вече се забранява не просто критиката, забранена е дори и иронията, пише Петър Волгин. Снимка: БНР - СЕМ със санкции за БНР заради Петър Волгин

Вече се забранява не просто критиката, забранена е дори и иронията, пише Петър Волгин. Снимка: БНР

Съветът за електронни медии е съставил акт за административно нарушение на Българското национално радио заради едно от изданията на „Деконструкция“. Това съобщи в профила си във Фейсбук Петър Волгин, който е водещ на предаването.

Журналистът твърди, че става дума за политическа поръчка срещу него, което се дължи на позицията му по отношение на Европа, Съединените щати и властите у нас.

Волгин очертава три причини за съставянето на акта. Първи виновник бил той заради критики към европейските и американските елити. Втори – Калина Андролова заради това, че е критикувала поведението на президента Росен Плевнелиев. Третият виновен бил Божан Петров, защото говорил с ирония за българските управляващи.

От това е и най-възмутен Волгин:

„Вече се забранява не просто критиката, забранена е дори и иронията! И документът, който прокламира това, е изготвен в СЕМ, ведомството, оглавявано от човек, който навсякъде се представя като невероятен демократ и още по-голям защитник на плурализма“.

Според журналиста, СЕМ лакейства на „управляващата клика“ чрез удар срещу медията, която все още си позволява да говори свободно – БНР. Но завършва изявлението си в социалната мрежа с това, че „Деконструкция“ ще продължи „да изрича на глас неудобните истини“.

Вижте пълния текст на становището на Петър Волгин:

Пожизненият председател на СЕМ е получил спешна политическа поръчка за отстраняването от ефир на предаването „Деконструкция“. Първата стъпка към тази високохуманна цел беше направена онзи ден, когато разбрахме, че СЕМ е съставил акт на БНР за административно нарушение. Визира се едно конкретно издание на „Деконструкция“, където са открити тежки „погазвания на закона“. Кои са основните нарушители и какви са техните грехове според надзорния орган? Първо, виновен съм аз, задето съм си позволил да критикувам политиката на европейските и американските елити, които се стремят да наложат своите представи за управление по целия свят. Второ, виновна е Калина Андролова, задето си е позволила да критикува поведението на Росен Плевнелиев. И, трето, чуйте, чуйте, това ми е любимото, виновен е Божан Петров, задето говори с ирония за управляващите в България. Разбирате ли какво става!? Вече се забранява не просто критиката, забранена е дори и иронията! И документът, който прокламира това, е изготвен в СЕМ, ведомството, оглавявано от човек, който навсякъде се представя като невероятен демократ и още по-голям защитник на плурализма! Тъй като ние няма да спрем да критикуваме нито българските, нито чуждите управляващи, пожизненият председател ще ни тръсне още няколко подобни мракобесни акти, за да спре „Деконструкция“. Така ще направи това, което винаги е правил – ще излакейства на управляващата клика като удари БНР, медиата, която все още си позволява да говори свободно. Е, докато това стане, „Деконструкция“ ще продължи до изрича на глас неудобните истини. Независимо от напъните на Георги Лозанов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg