POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

СЕМ: В предаването на Волгин по БНР има пропаганда

Еднопосочно се коментират въпросите с неприемането на еврото, казуса за контрол над главния прокурор и съдебната реформа, гласи докладът на регулатора

В предаването на Петър Волгин натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока, смятат от СЕМ. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев - СЕМ: В предаването на Волгин по БНР има пропаганда

В предаването на Петър Волгин натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока, смятат от СЕМ. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Предаването на Петър Волгин „създава усещане за пропагандни внушения”. Това се казва в доклада за извършено тримесечно наблюдение на предаването „Политически НЕкоректно” на програма „Хоризонт”, приет вчера с три гласа „за”, един „въздържал се” и един „против” от СЕМ. Докладът е изпратен заедно с придружаващо писмо до генералния директор на Българското национално радио Милен Митев, съобщава БНР.

В мониторинговото заключение, което обхваща тримесечен период от 5 ноември 2022 до 29 януари 2023 година, се казва:

„Наблюдението регистрира теми, по които натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока. Това са въпросите с неприемането на еврото, задкулисието в политиката и моралът на политическите субекти в страната ни, казусът за контрол над главния прокурор и съдебната реформа, затварянето на въглищните централи, скандалът „НЕКСО“, както и темата за свободата на словото в медиите. Еднопосочността в разгръщането на коментарите по тези теми създава усещане за пропагандни внушения. В същото време съществува вероятността и тези теми, подобно на горецитирани, да са развити в следващ период”.

През 2022 г. СЕМ също отчете нередности в предаването „Политически НЕкоректно”:

„Зад фасадата на легитимния принцип на плурализъм на мненията, преекспонирайки го като оправдание, в изданията на „Политически НЕкоректно“ с водещ П. Волгин се разпространяват опорни точки на една агресивна анти-западна пропаганда и руска дезинформация.”

Въпреки това санкции за водещия и радиото не последваха.

С пет гласа „за” СЕМ вчера прие и доклад за едномесечно наблюдение на предаването „12+3”, в който изводите са съвсем различни:

„Наблюдението показва наличие на различни гледни точки по повечето от предложените политически и икономически теми в предаването. Присъстват политически лица, представители на третия сектор и граждански организации, има силно присъствие на експерти в различни области, които предлагат на слушателите палитра от мнения, прогнози и анализи. Изключение правят няколко теми, по които са представени само единични мнения по важни политически и икономически проблеми”.

И двете наблюдения бяха извършени по решение на регулатора по предложение на члена на СЕМ Пролет Велкова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС