Този текст е публикуван преди повече от 2 години

СЕМ започна процедура по отстраняването на директора на БНР

Светослав Костов има 5 работни дни, за да изложи своето становище по случая, преди финалното гласуване на регулатора за оставката му

Светослав Костов заяви на 27 септември, че няма намерение да подава оставка. Снимка: БГНЕС - СЕМ започна процедура по отстраняването на директора на БНР

Светослав Костов заяви на 27 септември, че няма намерение да подава оставка. Снимка: БГНЕС

С три гласа „за“ и два „въздържал се“ Съветът за електронни медии започна днес процедура за предсрочното освобождаване на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов. Причината медийният регулатор да иска оставката му са отнемането на съдебния ресор от журналистката Силвия Великова и петчасовото спиране на програма „Хоризонт“ на 13 септември във време, когато трябваше да бъде излъчено предаването на Великова „Преди всички“, съобщава Клуб Z.

Костов има пет работни дни, за да оспори откритата процедура.

От гласуване се въздържа Бетина Жотева, която в края на септември бе в отпуск и отсъствието ѝ попречи на СЕМ да стартира процедурата веднага, въздържа се и най-новият член на регулатора Галина Георгиева. Двете заявиха, че нямат събрана достатъчно информация по случая, за да гласуват.

Утре искам да изчакам на временната анкетна комисия в парламента какво ще каже главният прокурор“, обясни Жотева, цитирана от „Свободна Европа“.

Решението подкрепиха председателката София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова. Мотивите за старта на процедурата обаче все така могат да бъдат поставени под въпрос от юристи по отношение на тяхната изчерпателност, отбелязва „Клуб Z“.

На 10 октомври главният прокурор Сотир Цацаров ще участва в заседанието на временната анкетна комисия в парламента, сформирана с цел да проучат причините за спирането на „Хоризонт“, както и твърденията за натиск над журналисти в радиото.

Междувременно миналата седмица регулаторът наложи две глоби на БНР – 7 хил. лв. за нарушаване на лицензията на програмата (а тя е дадена за 24-часово излъчване) и 20 хил. лв. за нарушаване на конституционното право на гражданите да получават информация. Двете наказателни постановления предстои да влязат в сила.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах