Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Семейни черти

Изложбата „Фамилия Петкови“ събира три поколения и четири вида изкуства в галерия „Арте“

Найден Петков, „Пейзаж“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Семейни черти

Найден Петков, „Пейзаж“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Творческото наследство на Найден Петков (1918-1989), един от най-деликатните майстори на пейзажа в българската живопис, може да бъде открито не само в платната му. Художникът изминава артистичния си път сякаш недосегаем за влиянието на големите промени в света на изкуството през XX век. Но в по-малкия свят на собственото му семейство, самият той е най-неоспоримото влияние: синът му Мартин, дъщерята Катя и внучката Яна продължават неговия път, макар и не в живописта, а в други разклонения на изобразителните изкуства – керамика, текстил, графика.

Изложбата „Фамилия Петкови“ в столичната галерия „Арте“ събира за първи път заедно произведения на четирима художници от три поколения.

Патриархът Найден Петков е представен с десет картини, демонстриращи неподражаемия му артистизъм и преклонение пред природата. Нарисувани с масло или въглен, в галерията са показани пейзажи от Париж, Амстердам, черноморския бряг, ниви, созополски къщи и пътища. В тях дървета, планини и къщи се раждат върху платното и хартията като че ли от едно спонтанно движение на четката или парчето въглен, а сивокафявото небе грее над сивокафявата земя.

Найден Петков, „Нива“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Найден Петков, „Морски пейзаж“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Следите от най-характерните „гени“ в живописта на Найден Петков – лирично-романтична настройка, творческата искреност, живописната монохромност, под която се крие богато нюансирана цветова хармония, могат да бъдат проследени и в работите на наследници му.

Мартин Петков показва „вкаменени“ пламъци и декоративно-утилитарни керамични съдове с биоморфни форми и покрития. Дъщерята Катя Петкова събира духовете на есента и лятото в своеобразни платна от тъкана вълна. Внучката Яна също черпи вдъхновения от природата – листата са в основата на нейните изящни композиции от ръчно изработена хартия. Силният пиетет към опоетизирането на природата, който доминира творчеството на всеки един от четиримата автори, е най-ярката им обща семейна черта… въпреки различието в жанровете и техническите похвати.

Изложбата „Фамилия Петкови“ по случай 100-годишнината от рождението на Найден Петков може да бъде разгледана в галерия „Арте“ до 10 декември.

Яна Петкова, „Листа“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мартин Петков, цикъл „Пламъци“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Катя Петкова, „Ограда“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Яна Петкова, „Пано VI“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90