VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Семейни черти

Изложбата „Фамилия Петкови“ събира три поколения и четири вида изкуства в галерия „Арте“

Найден Петков, „Пейзаж“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Семейни черти

Найден Петков, „Пейзаж“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Творческото наследство на Найден Петков (1918-1989), един от най-деликатните майстори на пейзажа в българската живопис, може да бъде открито не само в платната му. Художникът изминава артистичния си път сякаш недосегаем за влиянието на големите промени в света на изкуството през XX век. Но в по-малкия свят на собственото му семейство, самият той е най-неоспоримото влияние: синът му Мартин, дъщерята Катя и внучката Яна продължават неговия път, макар и не в живописта, а в други разклонения на изобразителните изкуства – керамика, текстил, графика.

Изложбата „Фамилия Петкови“ в столичната галерия „Арте“ събира за първи път заедно произведения на четирима художници от три поколения.

Патриархът Найден Петков е представен с десет картини, демонстриращи неподражаемия му артистизъм и преклонение пред природата. Нарисувани с масло или въглен, в галерията са показани пейзажи от Париж, Амстердам, черноморския бряг, ниви, созополски къщи и пътища. В тях дървета, планини и къщи се раждат върху платното и хартията като че ли от едно спонтанно движение на четката или парчето въглен, а сивокафявото небе грее над сивокафявата земя.

Найден Петков, „Нива“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Найден Петков, „Морски пейзаж“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Следите от най-характерните „гени“ в живописта на Найден Петков – лирично-романтична настройка, творческата искреност, живописната монохромност, под която се крие богато нюансирана цветова хармония, могат да бъдат проследени и в работите на наследници му.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Мартин Петков показва „вкаменени“ пламъци и декоративно-утилитарни керамични съдове с биоморфни форми и покрития. Дъщерята Катя Петкова събира духовете на есента и лятото в своеобразни платна от тъкана вълна. Внучката Яна също черпи вдъхновения от природата – листата са в основата на нейните изящни композиции от ръчно изработена хартия. Силният пиетет към опоетизирането на природата, който доминира творчеството на всеки един от четиримата автори, е най-ярката им обща семейна черта… въпреки различието в жанровете и техническите похвати.

Изложбата „Фамилия Петкови“ по случай 100-годишнината от рождението на Найден Петков може да бъде разгледана в галерия „Арте“ до 10 декември.

Яна Петкова, „Листа“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мартин Петков, цикъл „Пламъци“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Катя Петкова, „Ограда“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Яна Петкова, „Пано VI“. Репродукция: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg