Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Семейство от две майки се появява в сериала „Прасето Пепа”

За пръв път в 18-годишната история на детското тв предаване

Историите за Прасето Пепа се излъчват по британския Channel 5. - Семейство от две майки се появява в сериала „Прасето Пепа”

Историите за Прасето Пепа се излъчват по британския Channel 5.

Една от най-популярните детски анимации – „Прасето Пепа“, включи за пръв път в един от епизодите си еднополова двойка родители, съобщава Би Би Си.

Епизодът, излъчен миналата седмица, се нарича „Семейства“ и в него новата приятелка на Пепа, полярното мече Пени, разказва за своите родители:

„Аз живея с мама и с другата си мама. Едната е лекар, а другата готви спагети“.

Сериалът за прасето Пепа и нейните приятели, създаден от британските аниматори Марк Бейкър и Невил Астли, тръгва през 2004 г. Еднополова двойка се появява в него за пръв път след 18 години на екран. Вероятно авторите са били подтикнати към това решение след петицията с подобно искане, започната от американски сайт преди две години, и събрала около 24 хиляди подписа.

„Децата, които гледат „Прасето Пепа“, са във възраст, когато са особено впечатлителни, и ако не се включат еднополови семейства в сериала, това ще ги накара да мислят, че само семейства с един родител или разнополови родители са нормални“, се казва в текста на петицията.

„Прасето Пепа“ не е първата детска телевизионна програма, в която се показват еднополови семейства. Началото, според Би Би Си, поставя американската анимация „Артур“, предназначена за деца от 4 до 8 години, в която още през 2019 г. е включен епизод с гей-сватба. Темата за еднополовите отношения често се появява в западни тв програми и филми за деца над 10 години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg