POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Семейството на Джими Хендрикс в ожесточен спор за името му

Братът и племенницата на легендарния музикант нямат право да използват името му за безплатно музикално училище, реши съдът

Джими Хендрикс, изобразен на стена в Холивуд от уличния художник Ливай Понс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Семейството на Джими Хендрикс в ожесточен спор за името му

Джими Хендрикс, изобразен на стена в Холивуд от уличния художник Ливай Понс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Леон и Тина Хендрикс, брат и племенница на Джими Хендрикс, нямат право да използват името на легендарния музикант за комерсиални цели, постанови съд в Ню Йорк. Правата за музиката, името и образа му са собственост на две свързани компании – „Experience Hendrix“ и „Authentic Hendrix“. И двете са основани от бащата на китариста – Ал Хендрикс, през 1995 г. След смъртта на Ал през 2002 г., с компаниите се занимава осиновената му дъщеря Джани Джинка, пише „Гардиън“.

Спорът за правата влиза в съда през 2017 г., когато Леон Хендрикс е обвинен, че използва името на Джими Хендрикс за продажба на продукти, „включително канабис, храна, вино, алкохол, „лекарства“ и електроника“. Магистратите нареждат на Леон да плати малко над 402 хил. долара на двете компании и му забраняват да използва името „Джими“, „Хендрикс“, „Джими Хендрикс“ или каквато и да била негова конфигурация.

Тази забрана е била нарушена, когато Леон и дъщеря му Тина откриват безплатната музикална академия „Хендрикс“. След решението на съда учебното заведение трябва да бъде преименувано, а всякакъв мърчандайз с името и образа на музиканта – изтеглени. Леон трябва да плати юридическите разходи на двете компании, управляващи правата на Джими Хендрикс, и бе предупреден от нюйорксия съд, че „носи ключовете на затвора си в собствения си джоб“, затова трябва да бъде внимателен да не допуска нови нарушения.

„Тази битка не е за пари, а за правото да използвам собственото си име, дадено ми по рождение, за благотворителни цели – коментира Тина Хендрикс пред „Билборд“. – Изумена съм, че съдът зае страната на „Experience Hendrix“ и ни отне правото да използваме собственото ни фамилно име“.

Настоящият спор е последното развитие по дългогодишно неразбирателство между членовете на семейство Хендрикс. Джими Хендрикс умира през 1970 г., без да остави завещание. Правата за музиката му тогава се прехвърлят върху Ал, но след смъртта му през 2002 г. Леон не получава нищо от завещанието, освен един златен диск. По съдебен път той опитва да придобие поне част от попечителския тръст на Хендрикс, но неуспешно – през 2004 г. съдът отхвърля иска му и Джинка остава единственото лице, което управлява наследството на музиканта.

Тогава обаче под ударите на съда попада и самата Джинка, след като става ясно, че в първите години като единствен попечител не е изплащала необходимите суми на членовете на семейството.

Под контрола на Джинка „Experience Hendrix“ управлява строго музикалните права на Хендрикс – през 2013 г. компанията не разрешава в биографичния филм „Джими: Всичко е на моя страна“ (Jimi: All Is By My Side) да бъдат използвани песните му.

Феновете продължават да таят надежда, че компанията ще даде зелена светлина за излизането на албума с 16 песни „Черно злато“ (Black Gold), написани през 1970 г., последната година от живота на Джими. Демо записите, в които Хендрикс пее, свирейки на акустична китара, се озовават в ръцете на барабаниста на Хендрикс Мич Мичъл, който преценява, че това не са уникални копия и забравя за тях. Записите се появяват отново през 90-те. През 2010 г. Джинка заявява, че албумът ще излезе в следващите 10 години, но това така и не се случва.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90