Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Семейството на Марвин Гей спечели $5 млн. от дело за плагиатство

Наследниците на починалия певец получават обезщетение от 5 млн. долара от Робин Тик и Фарел Уилямс

Робин Тик (в средата) и Фарел Уилямс ще изплатят на наследниците на Марвин Гей 5 млн. долара плюс 50% от всяко следващо авторско или лицензионно възнаграждение. Снимка: Стопкадър от „Blurred Lines“ - Семейството на Марвин Гей спечели $5 млн. от дело за плагиатство

Робин Тик (в средата) и Фарел Уилямс ще изплатят на наследниците на Марвин Гей 5 млн. долара плюс 50% от всяко следващо авторско или лицензионно възнаграждение. Снимка: Стопкадър от „Blurred Lines“

2013-а беше доходоносна за музикантите Робин Тик и Фарел Уилямс, след като хитът им „Blurred Lines“ (Размити линии) им донесе не само слава, но и милиони долари приходи. Славата обаче ще коства на двамата 5 млн. долара, защото се оказва, че семейството на Марвин Гей намира доста прилики с песента на Марвин „Got To Give It Up“от 1973-а, пише Би Би Си.

Съдебното решение потвърждава присъдата на апелативния съд от 2015-а (след като Тик и Уилямс обжалваха), че съвременните музиканти са плагиатствали цели пасажи от песента на Гей и следва да изплатят на наследниците на починалия творец 5 млн. долара плюс 50% от всяко следващо авторско или лицензионно възнаграждение.

Само един от съдиите не се съгласи с решението на колегите си с аргумента, че двете песни „са различни по мелодия, хармония и ритъм“.

„Тази присъда нанася опустошителен удар на бъдещите музиканти и композитори навсякъде по света“, отбеляза съдия Джаклин Нгуен.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В делото от 2015-а съдът отсъжда, че R&B песента „Blurred Lines“ копира по-стария соул хит „Got To Give It Up“, въпреки че доста от мненията тогава бяха по-скоро, че двете песни леко си приличат, и то по усещане, а не като композиции.

„Got To Give It Up“ на Марвин Гей:

„Blurred Lines“ на Робин Тик и Фарел Уилямс:

След като това решение стана ясно, Тик и Уилямс оспориха присъдата, а зад тях застанаха 212 имена от музикалния бранш, сред които Джон Оутс, Джейсън Мраз и членове на „Линкин парк“. Според тях процесът „заплашва да накаже текстописци и изпълнители за създаването на музика, вдъхновена от предишни творби“.

Авторите на песента от 2013-а нарекоха случая „ужасяващ прецедент“, докато две от децата на Гей коментираха, че „това е победа за правата на всички музиканти“.

В името на истината Джо Бенет, професор от Музикалния колеж в Бъркли, сравнява двете песни нота по нота и установява, че има нищожни прилики:

„Това, което те споделят помежду си е показателно за времевия период, в който живеем. Ако любимият ми певец използва звънец и аз реша да използвам същия инструмент в моя песен, подлежи ли звънецът на авторски права? И двете страни в конфликта казват, че тяхната позиция защитава творците. Но много от младите изпълнители са притеснени. Къде е граничната линия? Колко мога да си позволя да се влияя от любимия си певец?“.

Делото  по случая „Blurred Lines“ поставя едва началото на серия от обвинения срещу изпълнители като Бруно Марс, Ед Шийрън, Мадона и Майли Сайръс. Други като Тейлър Суифт се презастраховат и бързат да дадат част от правата на групата, от която са се повлияли (певицата сподели правата на сингъла си „Look What You Made Me Do“ (Виж какво ме накара да направя) с групата Right Said Fred заради тяхната „I’m Too Sexy“ (Аз съм твърде секси).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах