Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Семейството на Стивън Хокинг дарява целия му архив на Великобритания

В дарението е докторската му дисертация, облози с учени, писмо с правописни грешки, кафемашина

Стивън Хокинг на пресконференция пред медиите в Ню Йорк през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Семейството на Стивън Хокинг дарява целия му архив на Великобритания

Стивън Хокинг на пресконференция пред медиите в Ню Йорк през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кореспонденцията, научните трудове и личните вещи на Стивън Хокинг – от докторската му теза до сценарий на епизод от „Семейство Симпсън“, ще бъдат дарени на британската държава от семейството на учения, съобщават британските медии. Хокинг, ценен високо в академичните среди заради проучванията му върху черните дупки, но и широко популярен заради достъпния език, с който поднасяше сложните си открития, почина през 2018 г.

Личните му архиви, както и съдържанието на университетския му офис в Кеймбридж са били придобити по специална схема в британското законодателство, която позволява на семействата да избегнат данъци върху наследство. Сред придобивките са писма от папи, президенти, тезата, с която Хокинг защитава докторската си степен, специално направената за него инвалидна количка, както и любимият му портрет, рисуван от Фред Къминг.

Намереното в офиса на Хокинг ще бъде дарено на Научния музей, като с това наследниците му си спестяват 1,4 млн. паунда такси, отбелязва „Гардиън“ – сред вещите са черни дъски, кафемашина, няколко научни томове и „Стар Трек“ мърчъндайз. Сред най-интересните открития са копия на облозите му с други учени. В архива на музея от днес вече попадат и шест инвалидни колички на учения и системи за комуникация, които ще позволят на кураторите да покажат еволюцията на технологията – от натискане на бутон за активиране на различни функции до леко помръдване на бузата му за активирането на инфрачервен сензор на очилата му. От музея заявяват, че се готвят да изложат новите си придобивки пред публика през 2022 г. и ще работят по пресъздаването на кабинета му в Кеймбриджкия университет.

Личният му архив е дарен на университетската библиотека в Кеймбридж, в противен случай таксите щяха да са около 2,8 млн. паунда. Там могат да се намерят десетки лични писма, включително едно с правописни грешки и множество задрасквания, писано до баща му, когато Стивън бил само на 6.

Хокинг, един от най-популярните учени в света, страдаше от рядко моторно-невронно заболяване. Поставят му диагнозата, когато е на 21 г. Лекарите му дават не повече от две години живот. Той обаче живее още 55 години. От 1960 г. състоянието му изисква използването на инвалидна количка, от 1986 г. и на гласов синтезатор.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg