Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Семейството на Толкин се разграничава от филма за писателя

Не заплашват със съд, но искат позицията им да се знае

Актьорът Никълъс Холт в образа на Джон Толкин в биографичния филм за автора на Средната земя. - Семейството на Толкин се разграничава от филма за писателя

Актьорът Никълъс Холт в образа на Джон Толкин в биографичния филм за автора на Средната земя.

Семейството и попечителският тръст на Джон Р. Р. Толкин разпространиха изявление, в което се разграничават от предстоящия биографичен филм „Толкин”, съобщава „Гардиън”. В главните роли във филма за първите стъпки на Толкин в Средната земя са Никълъс Холт (Толкин) и Лили Колинс (като съпругата на Професора – Едит). Премиерата е насрочена за 10 май.

Режисьор на биографичния проект е Доме Карукоски, който решава да проследи историята на Толкин и приятелите му, как с годините тяхната дружба се превръща в братство, но Първата световна война заплашва да разпадне „задругата“ им. Всичко това вдъхновява Толкин да напише фентъзи класиките си, посочват в описанието на филма от „Фокс Сърчлайт”.

В изявлението се казва, че „не одобряват, оторизират или участват в изработката на филма”, както и че „не се подписват като поръчител на филма, нито на съдържанието му по никакъв начин”. Говорител на семейството уточни, че изявлението не цели да заплашва „Фокс” със съд, а по-скоро да заяви позицията на носителите на авторските права върху произведенията на Професора.

Вижте още: ПЪРВИ ТРЕЙЛЪР КЪМ БИОГРАФИЧНИЯ ФИЛМ ЗА ТОЛКИН

Джон Гарт, автор на биографичната книга „Толкин и Великата война”, намира отговора на семейство Толкин за „разумен”.

„Биографичните филми обикновено взимат под внимание фактите, и този не е изключение. Одобрението на семейството на Толкин би придало тежест и би изгладило разминаванията и изкривяванията – смята Гарт. – Този филм няма да е в услуга на историята. Като биограф, очаквам да бъда ангажиран с коригирането на много погрешни схващания, породени от него. Надявам се, че всеки, който хареса филма и се интересува от ранните години на Толкин, ще избере надеждна биография.”

През 2011-а тръстът „Толкин“ заведе дело срещу роман, в който Професорът е главен герой. Това се случи няколко месеца, след като наследниците му уредиха друго мултимилионно дело за авторски и лицензионни възнаграждения от трилогията на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените”. През 2012-а тръстът отново се обърна към съда в търсене на правата си от хазартни игри, използвали персонажите от „Властелинът” – защото това „нанася непоправими щети върху наследството, репутацията на Толкин и добрите чувства от неговите творби”, гласеше становището им тогава.

Кристофър Толкин, син на автора и редактор на посмъртно издадените му книги, ясно изрази пред „Монд“ през 2012-а своето нежелание за повече филми за баща му.

„Толкин се превърна в чудовище, погълнато от собствената си популярност и разтворено в абсурдността на нашето време”, каза той тогава и допълни, че „комерсиализацията намалява естетиката и философското влияние на творбата до нищо”.

Питър Джаксън, режисьор на „Властелинът” и „Хобит”, е споделял своя скептицизъм, че по Толкин ще се реализират още филми. Според него е твърде малко вероятно те да стигнат до екрана, тъй като няма да се ползват с одобрението и съдействието на попечителския тръст. Въпреки това, през 2017 г. тръстът продаде права на „Амазон” за създаването на телевизионен сериал, който ще бъде базиран на „неизследвани преди истории от книгите на Толкин”. Снимките започват през август.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg