Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Семена от юдейски фурми на 2 хил. години дадоха плод

Засадени са преди десетина години в кибуц в Израел

Снимка: Площад Славейков - Семена от юдейски фурми на 2 хил. години дадоха плод

Снимка: Площад Славейков

Юдейски фурми, отгледани от семена на 2000 години, дадоха плод в южен Израел, съобщават учени. Древните семена поникнаха още през февруари тази година и специалистите залагаха големи надежди на тях, тъй като за първи път поникналите растения бяха както мъжки, така и женски. Днес вече дадоха и плодове, разказва „Ню Йорк Таймс“ в специален репортаж.

Вкусът им не издава 2000-годишният период на инкубация, установиха участниците в изследването, ръководено от доктор Сала Салон, която си партнира с Илейн Солоуи, експерт по агрикултура за кръстосването на фурмите. Беритбата на плодовете бе отбелязана с малка церемония в Кетура, кибуц в Израел – кулминация на 15-годишнините им опити да „възкресят“ растението.

Вижте още: УЧЕНИ ОТГЛЕДАХА ЮДЕЙСКИ ФУРМИ НА 2 ХИЛ. ГОДИНИ

„В тези притеснителни времена на климатични промени, замърсяване и измиране на видовете, да върнем нещо заспало към живот е много символично – отбелязва Салон. – Да кръстосаме и отгледаме тези невероятни фурми е лъч светлина в тези тъмни времена.“

Фурмите са често споменавани в Библията и Корана – и в християнството, и в исляма те са символ на плодородието и красотата. В древността юдейските палми, възхвалявани за тяхното високо качество, са се появявали като мотиви в синагогите. Краят им настъпва през Средновековието, когато всички плантации измират. Причините са както честите войни, така и трудното им отглеждане (фурмите се нуждаят от огромни количества вода през лятото).

Семената, от които са поникнали днешните фурми, са открити през 60-те години и идват от Масада, древна крепост, построена от Ирод Велики в първото хилядолетие сл. Хр. Крепостта става печално известна, след като през 73 г. сл. Хр. еврейските миряни се самоубиват, вместо да се оставят в ръцете на обграждащите ги римляни.

Първите семена са засадени през януари 2005 г. при специални лабораторни условия, като очакванията на учените не са били високи. Седмици по-късно Салон забелязва, че почвата около семенцата е пропукана и растението се готви да покълне. Наречено Матусал на името на най-дълголетният библейски персонаж и дядо на Ной, фурмата пониква, но се оказва мъжка.

Салон не се отказва и посява още над 30 семена от различни разкопки в пустинята на Израел, включително от Кумран, където са открити свитъците от Мъртво море. Засадени между 2011-а и 2014 г. в кибуц Кетура, 6 от семената поникват. Женските от тях са опрашени с Матусал.

Експерти казват, че плодовете напомнят повече вкуса на вида zahidi, иракска разновидност на фурмите. Плодовете са предадени за генетична експертиза в университета в Монпелие, Франция, където установяват, че гените на изкуствено опрашените фурми наподобяват на източните видове, растящи в Месопотамия до Пакистан. Колкото по-млади са семената, толкова повече имат вкуса на фурмите на запад от Египет, също като сочната и сладка мароканска фурма от вида medjoul, предпочитана на пазара днес.

Но в това всъщност има смисъл, отбелязва Салон – Юдея е била разположена между Северна Африка и Азия, където са минавали много от търговските пътища. Римляните, които търгували с всякакви стоки в Средиземноморието, вероятно са донесли със себе си западни разновидности на фурмата, за да ги кръстосат с източните.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90