Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Септември е, време за театър

Къде и какво да гледаме на сцената в началото на новия сезон

Сезонът в Народния театър започва с две представления на Явор Гърдев. Снимка: Емил Георгиев - Септември е, време за театър

Сезонът в Народния театър започва с две представления на Явор Гърдев. Снимка: Емил Георгиев

Август, месецът, в който културата сякаш е в застой, е вече в историята и е време отново да се насочим към театралните салони. Какво ни предлагат обаче различните сцени в София и кога откриват сезоните си? Предлагаме ви театрален пътеводител за първите представления, които ще видим.

Започваме, разбира се, от първата сцена на България – Народния театър „Иван Вазов“. Макар че ще предложи четири премиери до края на годината, от Народния започват сезона с вече изпитани представления – на 10 септември „Нощна пеперуда“, а на 11 септември – „Козата или коя е Силвия“ – и двете на Явор Гърдев и на Камерната сцена.

Първото нещо, което ще се играе на Голямата сцена е „Полет над кукувиче гнездо“ на Александър Морфов, напуснал наскоро поста на главен режисьор в Народния. Представлението е на 18 септември.

От Театър „София“ този месец първо ни канят на Откритата си сцена, възстановена като театрално пространство през лятото след повече от 25 години. На 14 септември там се играе „Апетит за череши“. Три дни по-късно, на 17-и, на Голямата сцена гостува Пловдивският драматичен театър с „Женитба“ по Гогол.

Първото представление на самия Театър „София“ на Голяма сцена е премиера – „Франкенщайн“ на Стайко Мурджев ще видим на 27 септември. Участват Антон Григоров, Дария Симеонова, Калин Врачански, Мартин Гяуров и др.

Сатирата започва сезона си на Камерната сцена – с „Тиква“ от Александър Урумов, постановка на Димитър Стефанов, но чак през октомври, на 6-и. Първият спектакъл на Голяма сцена там е носителят на „Икар“ за най-добро представление тази година – „Името“ на Здравко Митков, по текст на Матийо Делапорт. Играе се на 8 октомври.

„Името“

Театър „Българска армия“ традиционно открива сезона си в Деня на София, 17 септември. Тогава се играят два спектакъла – „Завещанието на целомъдрения женкар“ (режисьор – Ивайло Христов) на Голяма сцена и „Вдигай завесата“ на Сцена-клуб.

От другата страна на „Раковски“, в Театър 199 първото представление е „4000 мили“ на Владимир Люцканов (14 септември). На следващия ден пък от театъра представят „Разговори с мама“ по текст на Жорди Галсеран. За него Меглена Караламбова получи „Аскеер“ 2017 за водеща женска роля.

Младежкият театър „Николай Бинев“ открива сезона на 13 септември с „Разделям двойки по домовете“ на 13 септември, на Голяма сцена. А на 14-и на Камерната се играе „Пилето“ по Уортън.

„Възраждане“ започват работа на 17 септември с „Квартет за двама“, по пиесата на съвременния украински писател Анатолий Крим.

За любителите на интерпретации на класически текстове е началото на сезона в Театрална работилница „Сфумато“. На 8 и 9 септември се играят два спектакъла на режисьора Боян Крачалов. Първо ще видим „Това не е Хамлет“ (по Шекспир, Бекет, Молиер, Сервантес, Том Спорад, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и др.), а на следващия ден – „Палата номер 6“ по Чехов.

Откриването на сезона е най-късно в Малък градски театър „Зад канала“ – там обаче започват директно с премиера, и то на един от най-влиятелните режисьори у нас. На 29 и 30 септември се играе „Пияните“ на Явор Гърдев. Спектакълът е по текст на Иван Вирипаев, сценография е на Никола Тороманов-Фичо, а в ролите влизат Светлана Янчева, Василена Атанасова, Анастасия Лютова, Христина Караиванова, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Владимир Пенев, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах