Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сердика: чисто нова, напълно готова – и вече се разпада

Официално откриване изглежда няма да има, всеки ще трябва да открива сам автентичните пластове под Леголенд

След снега новите „антични“ зидове започнаха да се разпадат. Снимки: Авторът - Сердика: чисто нова, напълно готова – и вече се разпада

След снега новите „антични“ зидове започнаха да се разпадат. Снимки: Авторът

Обектът, с официално название Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, на стойност над 15 милиона лева, е готов официално, съобщиха от Министерството на културата… и вече се разпада, допълваме ние неофициално. Но официално откриване изглежда няма да има, въпреки всеизвестната любов на министъра и премиера към този вид мероприятия. Всеки ще трябва да си го открива сам. Жалко – надявахме се да гледаме патриотичен шоу спектакъл с факли, момичета на Нешка Робева по антични трика с бъклица и дрян, както и Божидар Димитров с бидон светена вода за ръсене.

Комплексът е завършен, но още няма нито една актуална указателна табела, от която туристите-чужденци да разберат, че не се намират в Леголенд, а на това място някога е имало истински антични руини. И ако се наведат достатъчно и се вгледат внимателно – може и да видят части от тях, преди да са станали на прах под тежестта на надстройките. Защото точно това се случва – новите мазилки падат, древните тухли се рушат под натиска на новите зидове.

3

Автентичните пластове, смазани под натиска на новите

2

Новите мазилки падат, древните тухли се рушат.

6

Мазилката е „малко бутафория“.

Ръжда е тръгнала по решетките на шахтите.

Ръжда е тръгнала по решетките на шахтите.

Същото се е случвало и друг път в нашата история. През 1981 г. започва и завършва изграждането на паметника „1300 години България“. И тогава много са бързали, макар и по други причини. От бързане пропуснали да спазят доста технологични процедури и в резултат монументът започнал да се разпада още в деня на откриването му. Започнал сам, доброволно да отпада от пейзажа.

Може би същото ще се случи и с новите зидове върху останките от Сердика на Ларгото? Въпросът е дали няма да изчезнат преди да са успели да добият старинен вид. И дали когато изчезнат, автентичната история под тях ще е оцеляла?

Панорамен поглед над днешна Сердика...

Панорамен поглед над днешна Сердика…

... и панорамен поглед преди реставрацията и консервацията на арх. Юлий Фърков.

… и преди реставрацията и консервацията на арх. Юлий Фърков.

Най-новите руини може да се разпадат, а може и да се започне спешен ремонт още тази пролет (както и на някои други места). При всяко положение автентичните руини поне в откритата част, са изгубени. Вината може да се хвърли на строителите, на материалите, или по традиция на лошите климатични условия, но въпросът си остава – за какво бяха похарчени 15 милиона?

Улицата на римския град, преди да се превърне в Леголенд

Улицата на римския град, преди да се превърне в Леголенд

Всичко по темата „Руините на Ларгото“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg