VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сериал и филм е едно и също според новия Закон за филмовата индустрия

Субсидия за пълнометражен филм ще бъде давана, само ако предходен филм на режисьора има 7500 платени гледания

„Благодаря и на Бойко Борисов, което ще ви напрегне, че е имал безрезервно доверие в мен преди и сега“, каза по време на гласуването Вежди Рашидов. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Сериал и филм е едно и също според новия Закон за филмовата индустрия

„Благодаря и на Бойко Борисов, което ще ви напрегне, че е имал безрезервно доверие в мен преди и сега“, каза по време на гласуването Вежди Рашидов. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Промените в Закона за филмовата индустрия бяха гласувани и на второ четене от депутатите. Вежди Рашидов благодари от трибуната на Гергана Паси, финансовия министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов за приемането на промените.

Според тълкуването на ГЕРБ и Комисията за медии и култура, законът увеличава субсидиите за българско кино. Годишният размер на средствата по схемата за държавна помощ за производство на филми оттук нататък не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация. До момента годишната субсидия не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални филма, 14 документални и 160 минути анимация.

Новата схема за сериалите, които ще бъдат финансирани от държавата, ще започне да действа от 2022 година след информиране на Европейската комисия. Държавата ще подпомага създаването на сериали и ще възстановява разходи на чужди филмови продукции, само ако приоритетно е осигурена субсидия за българско кино.

Определението за „филм“ според новия Закон за филмовата индустрия е „краен продукт на артистични и специфични технически дейности, чийто резултат е създаването на произведение, състоящо се от редица свързани изображения, фиксирани върху материален носител и възприемани като движеща се картина. (…) Според вида си филмите биват игрални, документални и анимационни, а според времетраенето си филмите са късометражни, пълнометражни и сериали“.

Държавното подпомагане за сериали ще е за проекти за български сериали или трансгранични продукции с продължителност от 6 до 14 епизода на сезон с времетраене на всеки епизод над 40 минути, а за анимационни сериали – с обща продължителност на сериала не по-малко от 24 минути. Те трябва да бъдат произведени от независими продуценти. От схемата за възстановяване на разходите ще могат да се възползват и чужди продукции. На възстановяване ще подлежат 25 на сто от допустимите разходи за производство на произведението, извършени на територията на България.

Въвежда се нова комисия към досегашните, функциониращи в рамките на ИА НФЦ. Приемателната комисия, която ще заседава последна, ще сверява проекта с готовия филм и ще разрешава пускането му на екран.

В закона са предвидени и други промени. Субсидия за игрален филм на утвърден режисьор ще се получава, ако предходният му филм е имал най-малко 7500 платени гледания.

Ще бъде задължително филмите на български или с дублаж да имат и субтитри. 15% от времето на киносалоните трябва да бъде отделено за европейско кино. За българско кино задължително трябва да бъде предвидено 6% от общото време в кината, като 15% от най-гледаните часове ще трябва да се предоставят на български филми.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС