Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Сериал по „Трудно е да бъдеш бог” на Стругацки снимат в Русия

Снимките ще се проведат в Русия, Хърватия и Черна гора

Сцена от филма „Трудно е да бъдеш бог“ на Алексей Герман (2013). Снимка: Стопкадър от Ютюб - Сериал по „Трудно е да бъдеш бог” на Стругацки снимат в Русия

Сцена от филма „Трудно е да бъдеш бог“ на Алексей Герман (2013). Снимка: Стопкадър от Ютюб

„Трудно е да бъдеш бог” на братя Стругацки става сериал, съобщи руското издание „Комерсант”. Продуценти на проекта са кинокомпанията Team Films и онлайн кинотеатърът ivi. Сценарият, базиран върху едноименната и вече класическа книга на братя Стругацки, ще бъде написан от Андрей Золотарьов, Николай Хомерики и Егор Абраменко. Сценаристите твърдят, че ще бъде разгледана проблематиката на днешния ден.

Действието на повестта се развива в бъдещето, на планета с хуманоидна цивилизация на ниво на развитие, съответстващо на късното Средновековие. На планетата има представители на земния Институт по експериментална история, които наблюдават развитието на цивилизацията. Град Арканар, в който живее главният герой, преживява период на контракултурна революция. Учените са подложени на гонения под лозунга „Не ни трябват умни, трябват ни верни”.

Снимките ще се проведат в Русия, Хърватия и Черна гора. Все още не е ясно кои актьори ще бъдат ангажирани в проекта. Не е обявена и датата на премиерата.

Повестта „Трудно е да бъдеш бог” е публикувана за пръв път през 1964 г. През 1989 г. Аркадий Стругацки пише по нейни мотиви пиесата „Без оръжие”.

Досега е екранизирана два пъти – през 1989 г. от германския режисьор Петер Флейшман в копродукция на СССР, ФРГ, Франция и Швейцария. През 2013 г. излиза и версията на руския режисьор Алексей Герман, върху която той работи в продължение на 14 години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах